maanantai 21. elokuuta 2023

Pesäpalloilija Eino Halonen

Enpä eilen muistanut tarpeeksi kertoa taiteilija Halosten suvun lahjakkuuden monipuolisuudesta. Nimittäin kuvanveistäjä Eino Halonen pelasi Pesäpallon SM-sarjassa 1936 edustaen Siilinjärven Ponnistusta.

Halonen oli myös kirjallisesti lahjakas, koska hän on sanoittanut Pesäpalloilijain marssin, jonka sävelsi hänen pelaajatoverinsa ja sukulaismiehensä Ahti Sonninen. Valitettavasti Eino Halonen kaatui kersanttina jatkosodan alussa heinäkuussa 1941 Kuhmon Saunajärvellä.

Minulle on yllätys tuo, että säveltäjä Ahti Sonninen oli myös pesäpallomiehiä, koska olen pitänyt häntä enemmänkin nyrkkeilymiehenä, josta asiasta säveltäjä Toivo Kärki kertoi muistelmissaan.

Kärki oli joskus 50-60-luvun vaihteessa Teoston vuosikokouksessa, jossa kokousväki nautti ns. normaalit ruokajuomat. Kokouksen päätyttyä oli Kärki porukan selvimpänä ohjaillut yhdessä Laulumies-ravintolan portsarin kanssa kokousväkeä, josta osa oli konttauskunnossa, takseihin.

Kun lähes kaikki oli hoideltu autoon, tuli professori Ahti Sonninen yhtäkkiä ja löi Kärkeä nyrkillä päin kasvoja. Mitään polemiikkia tai sanaharkkaa ei heidän välillään ollut, vaan Sonninen löi muuten vain.

Seuraavana päivänä tuli Kärjelle muutama kukkanen ja lappu, jossa luki: "Olen pahoillani, Ahti". Ei se paljoa auttanut. Sen jälkeen Kärki ei pariin kymmeneen vuoteen käynyt Teoston kokouksissa, koska ei viitsinyt mennä sinne riitelemään ja saamaan turpiinsa.

Tapaus osoittaa sen, että taiteilijat ovat hillitöntä väkeä, jonka asian jo Aleksis Kivi huomasi, koska Jukolan Lauri oli veljeksistä raivoisin seivästaistelija, kun veljekset selvittelivät Tammiston poikien kanssa välejään.

En netistä löydä Pesäpalloilijoiden marssin laulettua versiota, mutta hienon Pesäpallolaulun sentään löysin, joka on muistaakseni Arvo Salon riimittelemä. https://www.youtube.com/watch?v=NGj8Zzp7Cm8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti