sunnuntai 20. elokuuta 2023

Lempi Nyyssösen haudalla


Pähkinäsaaren rauhansopimuksen 700-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyllä Suonenjoen historiaan liittyvällä kävelyretkellä kävimme myös sankarihautausmaalla, jonne on on haudattu 287 sankarivainajaa. Talvisodan vainajia heistä on 88 ja jatkosodan vainajia 199. Sankarivainajien joukossa on yksi lotta, Lempi Selma Nyyssönen (3.3.1912-3.3.1943). Lempi Nyyssönen kuoli syntymäpäivänään 31-vuotiaana. Hän oli yksi lähes kolmesta sadasta sota-aikana kaatuneesta lotasta. Nyyssönen oli Erillinen pataljoona 4:n palveluksessa eli hän oli lotan tehtävissä kaukopartiopataljoonassa.

Mikko Porvalin kirjassa Syvärin takana kerrotaan Lempi Nyyssösen kuolemasta seuraavaa: "Maaliskuun lopussa tapahtui onnettomuus, joka järkytti kaikkia osastossa. Lotat Eila Kykkänen, Lempi Nyyssönen ja Helli Ojalainen putosivat Syvärin jäihin. Virta tempaisi Kykkäsen mukaansa heti, Nyyssönen yritti hetken nousta jään päälle, mutta voimat eivät riittäneet. Tilanteen nähnyt toisen yksikön sotilas ehti auttamaan lotta Heli Ojalaista, joka ainoana kolmikosta selviytyi.

Kahden pitkäaikaisen työtoverin menettäminen koettiin yksikössä raskaasti. Sodan oloissa oli helpompaa hyväksyä vihollistoiminnasta johtuvan kuoleman mahdollisuus kuin puhdas onnettomuus. Molemmat hukkuneet jäivät kateisiin."

Epäilen, että Lempi Nyyssönen on kuitenkin löydetty myöhemmin, koska hänen hautakivensä on Suonenjoen sankarihautausmaalla. Ainakaan Sotasammon tietokannassa ei kerrota, että hänet olisi siunattu kentälle jääneenä.

Tietääköhän joku tästä asiasta enemmän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti