torstai 17. elokuuta 2023

Silver Star

Pähkinäsaaren rauhansopimuksen 700-vuotisjuhlatapahtumassa kuultiin luento, jossa kerrottiin rajan itä- ja länsipuolten talousnäkymistä ja huonoiksi todettiin meidän itäsuomalaisten tulevaisuuden näkymät.

Itä-Suomessa on esimerkiksi viime vuosina onnistuneesti panostettu venäläisturismiin, mutta sattuneesta syystä rikkaita itänaapureita ei täällä enää näy. Luennoitsijan mukaan pari vuotta sitten näkyi Lappeenrannan Prisman parkkipaikalla yhtä aikaa jopa 15 venäläistä turistibussia, mutta nykyään ei näy ainuttakaan, joten konkursseja on tulossa Itä-Suomen matkailualalla.

Jonkun olisi siis tehtävä jotakin Itä-Suomen matkailuelinkeinon hyväksi ja minäpä yritän keksiä jotakin. Esimerkiksi eilen kerroin Suonenjoella olevasta Paavo Ruotsalaisen Tuumaustuolista enkä keksi yhtään kappaletta syitä, etteikö tuon tuolin avulla voisi paikkakunnalle houkutella turisteja.

Pronssilaatta vain tämän tuolin mallisen kiven kylkeen ja viereen opaste, joka kertoo, että satunnainen matkailija voi vaikkapa 5 euron maksua vastaan istua kivelle tuumailemaan maailmankatsomuksellisia kysymyksiä. Maksun voi suorittaa kätevästi kännykällä ja mahdollisia väärinkäytöksiä estämässä paikalla on tallentava kameravalvonta.

Ja toinenkin idea minulla on. Suonenjoen keskustaan valmistui juuri ensimmäinen liikenneympyrä ja sen keskelle voisi pystyttää tarkan kopion Silver Star-nimisestä avaruuskulkuneuvosta, jolla avaruusilmailunpioneeri Silvo Sokka vuonna 1948 kertomansa mukaan lensi Riistavedeltä Kuopioon.

17-vuotiaan Sokan kertomus ällistytti koko ihmiskuntaa ja uutinen asiasta syrjäytti maailman mediassa Berliinin kriisin ja tiettävästi silloin ainoan kerran Australiankin lehdistö huomioi Suonenjoen. Savon Sanomien haastattelussa Kuopion sotilaspiirin komentaja kenraalimajuri Kääriäinen totesi aivan oikein, että "tämä poika on nero".

Silvo Sokan tarinan voi kuunnella tästä:

https://areena.yle.fi/podcastit/1-50084079


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti