torstai 31. elokuuta 2023

Amerikan ihmemaa

Mikäli nykyistä valtiovarainministeriä on uskominen, niin Suomi, isiemme maa on konkurssin partaalla. Ehkä noin onkin, mutta koska en hallitse edes omia raha-asioitani, en pysty ottamaan asiaan jyrkästi kantaa, mutta sen olen jostain lukenut, että maamme on keskiverto EU-valtiota rikkaampi ja myös vähemmän velkainen.

Ja senkin olen lukenut, että Kiinankin talous on romahtamassa. Ja luulen, ettei hyvin käy Venäjällekään, koska valtion talouden kannalta sota on verrattavissa siihen katastrofiin, että yksityinen kansalainen jäisi yhdellä kertaa työttömäksi ja päätyisi avioeroon. Hyvin ei näytä menevän USA:llakaan koska sen valtion velka on asukasta kohti noin kolminkertainen suomalaisiin verrattuna.

Toisaalta jotain talouden kannalta ilahduttavaakin olen lukenut. Hannu Sokalan kirjassa Maailman 50 vaarallisinta sukua kerrotaan, miten ihmiskunnan ikiaikainen unelma siitä, että köyhyys kielletään lailla, ratkaistaan helposti.

Nimittäin upporikkaiden verotusta on syistä, joita voi vain arvailla, kevennetty viime vuosikymmenet, mutta jos maailman monimiljonäärien veroastetta nostettaisiin nykyisestä 5 %:lla, niin lisätuotoilla voitaisiin maailmasta poistaa absoluuttinen köyhyys, jonka rajana pidetään 2 €:n päivätuloja.

Sokalan kirjan mukaan esimerkiksi maailman rikkain ihminen Elon Musk maksaa nykyään tuloistaan veroa 3,7 %. Tosin muistelenpa lukeneeni jostain, että raakaa kapaitalismia edustavassa USA:ssa vielä 1970-luvun alussa ökyrikkaiden ylin tuloveroaste oli peräti 90 % ja kansalaiset maksoivat varallisuusveroa 1 %:n varallisuudestaan riippumatta siitä, missä he asuvat.

Wikipedia antaa amerikkalaisten rikkaiden nykyisestä verotuksesta niin yllättävää tietoa, että hieman epäilen, ettei se ole koko totuus:

"Yhdysvaltojen verotus on maailman progressiivisimpia, Pohjoismaiden maailman vähiten progressiivisia. Esimerkiksi Tanskassa köyhimmät 30 % maksavat 14 % veroista, USA:ssa 6 %, rikkaimmat 30 % maksavat 49 %, USA:ssa 65 %.

Yhdysvalloissa verotetuin 1 % kansasta maksoi enemmän veroja kuin köyhimmät 95 %, vuonna 2007 eli Bushin hallinnon lopulla. He ansaitsivat 22,8 % tuloista ja maksoivat 40,4 % veroista. Ylin promille maksaa noin 20 % veroista.

Köyhempi puolisko ei maksa lainkaan tuloveroja. 3 % maksaa puolet veroista.

Ylin tuloviidennes tekee eniten töitä, investoi suhteellisestikin enemmän kuin muut ja maksaa yli 82 % veroista. Miljonääriperheitä on yhdeksän miljoonaa."

Epäilen, että Amerikan verotuksen kummallisuuksia selittää se, että tuloerot ovat maassa valtavat, eli lähes Venäjän luokkaa ja että julkiset palvelut ovat pohjoismaisittain ajatellen huonot.

Lisätietoa Amerikan ihmemaasta löytyy tästä: https://liberalismi.net/wiki/Yhdysvallat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti