keskiviikko 9. elokuuta 2023

Omituinen pala Laatokan Karjalaa

Heti ensimmäisenä pisti silmääni aamun Helsingin Sanomien nettisivun juttu Uukuniemestä eli omituisesta palasta Laatokan Karjalaa. Hesari antaa sangen myönteisen kuvan tämän 500 asukkaan pitäjän tulevaisuuden näkymistä, joka oikein onkin.

Tosin itse kävelin muutama päivä sitten Värtsintien päästä päähän ja tulin siihen lopputulemaan, ettei neljän kilometrin matkalla taida olla enää yhtään pysyvästi asuttua taloa. Katkeruuteni naapurin käsittääkseni vahvasti uukuniemeläistaustaista tyrannia kohtaan vain kasvoi.

Ellei Putin olisi hyökännyt Ukrainaan, Uukuniemenkin tilanne olisi ihan toinen, mikäli raja olisi kunnolla auki, ja Sortavala, Käkisalmi ja Viipuri olisivat Uukuniemen esikaupunkeja. Ja jos venäläisten ihan naapuriin Kurkijoelle suunnittelema tiedekaupunki olisi toteutunut, olisi Karjala hyvää vauhtia palaamassa maamme tieteellisteknisen kehityksen kärkeen, kuten tsaarin aikanakin oli, jolloin maamme ensimmäinen höyrylaiva Ilmarinen puksutteli Puhoksella.

Värtsin tiellä kävellessäni hahmottelin suunnitelmia siitä, miten kesäpitäjäni pelastetaan. Yksi keino olisi rakentaa Uukuniemelle, joka on Pyhäjärven niemi ja jossa tuulee kovasti, muutama tuulivoimala. Luulenpa, että jos Uukuniemi olisi edelleen itsenäinen kunta, niin muutama tuulivoimala toisi niin paljon tuloja, että kunnallisverosta voisi luopua.

Puolustusvoimat vastustaa tuulivoiman rakentamista rajalle, koska ilmavalvonta vaikeutuu, mutta itse en hyväksy tuota kantaa. Minusta sen sijaan maamme ilmavalvonta ja varsinkin matalatorjuntakyky pikemminkin tehostuisi, jos itärajalla tuulimyllyjen lavat viuhuisivat 300 metrin korkeudessa.

Ja matkailuakin uukuniemeläiset voisivat vielä tehostaa. Olenpa kuullut, että vielä vähän aikaa sitten eräs Sortavalan korkea-arvoinen sotilashenkilö vieraili usein pitäjässä, koska hänellä oli samat harrastukset kuin paikkakunnan miehillä, eli juopottelu ja saunominen ja tuon upseerin kanssa olisi voinut sopia, että rajan takana ollut valonheitin otettaisiin taas käyttöön.

Olen varma, että kaikkialta länsimaista seikkailunhaluiset turistit matkustaisivat Uukuniemelle, jos he tietäisivät, että iltapimeällä liikuttaessa venäläisten valonheittimen valokiila saattaisi heitä seurata. Itseänikin viehättäisi tuulastuskalastuksen harrastajana se, että tuulastusta voisi harrastaa naapurin huikaisevan kirkkaan valonheittimen tukemana.

Harmi, että tämä Hesarin juttu on maksumuurin takana: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009752837.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti