torstai 24. elokuuta 2023

Näyttelijä-taidemaalari-lääkintämies Kalle Halonen

Lauri "Tahko" Pihkala kehitti pesäpallopelin, jotta maamme nuoretmiehet oppisivat sotilaallisia syöksyjä ja käsikranaatinheittelyä, mutta pesäpalloilija-kuvanveistäjä Eino Halosen kohdalla oppi ei kuitenkaan ainakaan riittävässä määrin mennyt perille, koska hän kaatui heti jatkosodan alussa unkarilaisen käsikranaatin räjähdettyä hänen käsissään. Tapauksen teki erityisen järkyttäväksi se, että Eino kuoli lääkintämiehenä toimineen setänsä Kalle Halosen käsivarsille.

Wikipedian mukaan vuonna 1899 syntynyt näyttelijä-taidemaalari Kalle Halonen valmistui alun perin näyttelijäksi Kansallisteatterin oppilaskoulusta 1919 ja hän oli sitten näyttelijänä seuraavat kuusi vuotta eri teattereissa. Serkkunsa Pekka Halosen kehotuksesta Kalle Halonen päätti sitten vaihtaa alaa. Hän kävi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun 1925–1926 ja ensimmäinen näyttely hänellä oli 1928 Helsingin Taidehallissa viiden taiteilijan yhteisnäyttelyssä.

Luulen, että Kalle vaihtoi näyttelijästä taidemaalariksi myös sen vuoksi, että hän oli hyvin herkkä ja saattoi olla, että hän jännitti esiintymistä samalla tavalla kuin veljensä Heikki, joka oli aikoinaan maamme paras viulisti, mutta luopui sitten esiintymisistä, koska jännitti niitä liikaa ja siirtyi sitten pelkästään viulunsoiton opettajaksi.

Kalle Halonen oli jo talvisodassa lääkintämies, joka tehtävä ei ollut sopiva herkkähermoiselle miehelle ja niinpä Minna Kettusen kirjasta käy ilmi, että heti talvisodan jälkeen hän joutui alkoholistiparantolaan. Jatkosodan aikana Kalle Halonen oli Rukajärven rintamalla ja siellä hän maalasi lukuisia luonnon- ja kylämaisemia ja niistä töistä Taidekeskus Eemil saisi koottua mielenkiintoisen näyttelyn. Vaikka Halonen toimi lääkintämiehenä, niin asemasotavaiheen aikana hän saattoi maalata vapaa-aikanaan.

Sodan jälkeen vuonna 1947 Kalle Halonen löytyi Lapinlahdella kuolleena lumihangesta. Kuolinsyyksi epäiltiin sydänkohtausta. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että vielä nykyäänkin lääketieteen kehityksestä huolimatta alkoholistit kuolevat keskimäärin 47-vuotiaina.

Lisätietoa Kalle Halosesta tässä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalle_Halonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti