maanantai 28. elokuuta 2023

Pekka Halonen ja Maksim Gorki

Antti Halosen Tuusulan taiteilijayhteisön elämästä kertovasta kirjasta Taiteen juhlaa ja arkea paljastuu, ettei ainakaan ihan koko Suomen kansa ymmärtänyt ainakaan tapahtumahetkellä Bobrikovin murhan merkittävyyttä maamme historiassa.

Naapurin isäntä oli viemässä hevosellaan Eero Järnefeltiä asemalla ja taiteilija kertoi kyytimiehelleen, että: "No nyt se Schauman sitten ampui sen Bobrikovin." Siihen isäntä, joka ei ehkä ollut politiikasta kovinkaan kiinnostunut, vastasi: "Vai ampu se sen! No mahroks niil' olla kauankin kränää keskenäns?"

Antti Halosen kirjasta ilmenee myös se mielenkiintoinen asia, että taiteilija Pekka Halonen piilotteli sosialistista realismia edustavaa venäläistä kirjailijaa Maksin Gorkia luonaan Halosenniemessä.

Varmuuden vuoksi sovittiin Järvenpään puhelinkeskuksen hoitajan kanssa, että tämä tiedottaisi heti, jos santarmeja olisi ollut tulossa. Hänen piti soittaa tarvittaessa ja sanoa: "Porsaat on irti, ottakaa kiinni!"

Ihan vaaratonta tuo silloisten toisinajattelijoiden piilottelu ei ollut, sillä esimerkiksi Juhani Ahon kaksi veljeä Pekka ja Kaarlo Brodfeldt karkotettiin poliittisista syistä Suomesta; luulen heidän muuttaneen Ruotsiin. Tosin kovin hirmuisilta silloisen tsaarin vallan vastustajien vainot eivät tunnu, kun niitä vertaa nykyisen tsaarin otteisiin.

Svinhufvud kuitenkin karkotettiin vallan Siperiaan asti, mutta se, mitä olen lukenut hänen Siperia-kokemuksistaan, todistaa enemmänkin sitä, että hän piti pohjolan matkaansa enemmänkin hyvänä metsästyslomana.

Toisaalta Lenin kyllä oikeasti kärsi Siperian karkotuksestaan, koska kirjeessään vanhemmilleen V.I. valitteli sitä, ettei hän edes isolla rahalla onnistu hankkimaan itselleen hyvää taloudenhoitajaa. Vallankumouksen jälkeen ei kukaan Siperiaan viety enää valittanut taloudenhoitajien huonoudesta. https://www.finlandiakirja.fi/fi/catalog/product/view/id/52772

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti