perjantai 18. elokuuta 2023

Maailman rauha

Sitten, kun Suonenjoen kaupunki ryhtyy tosissaan panostamaan matkailuun, niin kannattaa huomioida se, ettei ainakaan minun mielestäni ole kaupungin matkailussa riittävästi markkinoitu Ystävyyde npuistossa sijaitsevaa Suonenjoen ja DDR:n nuorison ystävyyden kiveä. Itse olen opastanut monen satunnaisen matkailijan tuon muistomerkin äärelle ja kaikki ovat sitä äimistelleet ja kertoneet, etteivät olisi uskoneet sellaista nähtävyyttä missään enää olevan.

Huomasin muuten, että sosialistisessa mediassa joku vaati jostain syystä Suonenjoen ja DDR:n nuorison ystävyyden kiven poistoa, mutta itse taistelen pontevasti sen säilyttämisen puolesta. Olen jopa ajatellut sellaista, että Ystävyyden puiston nimi olisi laajennettava Ystävyyden ja rauhan puistoksi, ja sinne olisi siirrettävä Maailman rauha -patsas, joka ennen seisoi Helsingissä Hakaniemen torin koristeena, mutta siirrettiin sitten syistä, joita voi vain arvailla, jonnekin varastoon Itä-Helsinkiin jonkun kaatopaikan viereen.

Maailman rauha -patsas esittää kiukkuisen näköisiä ihmisiä puimassa nyrkkiä sodan voimille ja mielestäni nämä ihmiset näyttävät myös huutelevat solvauksia ohikulkijoille. Jostain syystä neuvostovastaiset tahot ovat nimittäneet patsasta myös Katiskavarkaiksi.

Luulen, että Suonenjoen kaupunki voisi halvalla ostaa tuon Maailman rauhan elävöittämään Ystävyyden puistoa ja houkuttelemaan matkailijavirtoja paikkakunnalle. Kun Moskovan kaupunki halusi aikoinaan lahjoittaa ystävyyskaupungilleen Helsingille patsaan, tarjolla oli joko Leninin patsas tai tuo Maailman rauha ja jostain syystä, Helsinki valitsi jälkimmäisen. Minusta Suonenjoki voisi pyytää Moskovalta myös tuon ilmeisesti venäläisille tarpeettomaksi käyneen Leninin patsaan itselleen ja pystyttää senkin Ystävyyden ja maailman rauhan puistoon. Patsaan voisi tosin nimetä Spedeksi, koska miesten yhdennäköisyys on hämmästyttävä.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että Maailman rauha voitaisiin myös pintakäsitellä tervalla ja höyhenillä, koska sellaista on tapahtunut ennenkin. Wikipedian mukaan "patsas tervattiin torstaina 10. lokakuuta 1991 Aleksis Kiven päivänä kello 16 alkaen. Tervaajat olivat valtiotieteiden ylioppilas Jari Kajas, oikeustieteen ylioppilas Mikael Jungner ja lääketieteen ylioppilas Sara Hirvelä. Tervan päälle oli laitettu höyheniä. Poliisi saapui paikalle kello 16.25 ja tilaisuus kesti kello 16.40:een, jolloin kaikki kolme kuljetettiin poliisiautossa pois."

Mikael Junger kertoo muistelmissaan tapauksesta sen, että paikalle saapuneet poliisit valittelivat sitä, että koska he ovat työvuorossa, he eivät voi osallistua talkoisiin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailman_rauha_(patsas)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti