lauantai 12. elokuuta 2023

Stalinin kosto

Olen käynyt kolmisenkymmentä kertaa itärajan takana Karjalassa ja suurimmat luontoelämykset ovat tarjonneet Pietari Suuren käskystä istutetut valtavat Raivolan lehtikuuset ja Stalin käskystä istutetut valtavat jättiputkikasvustot, jotka ainakin kolme vuotta sitten olivat kiitettävästi vallanneet Karjalan hylätyt peltoaukeat.

Stalinin mielestä jättiputket ovat oivallista lehmänrehua ja niin varmaan olisivatkin, mutta lehmät eivät kuulema syö niitä ainakaan mielellään ja jos söisivätkin, niin jättiputkilla tuotettua maitoa ei ihminen mielellään juo.

Ihmishirviö Stalin määräsi jättiputket kasvamaan ja hyvin ne tottelivatkin. Kun astetta pehmeämpi Hrutshev, joka pehmeydestään huolimatta lienee tapattanut valtavan määrän ukrainalaisia, yritti saada maissin kasvamaan koko venäjällä, niin eihän se häntä totellut.

Syrjäytetystä Hrutshevista on yritetty tehdä idioottia sillä perusteella, että hän yritti kasvattaa tundralla maissia, mutta eihän kuitenkaan idiootti ollut. Luultavasti hänen mielestään maissi olisi kasvanut lehmänrehuksi pohjoisessakin ja näkemys on perusteltu, koska entinen Kemiran johtaja Yrjö Pessi kertoo muistelmissaan, että hänen kotonaan Kurkijoella kasvatettiin jo 30-luvulla maissia rehuksi ja saatiin 40 tonnin hehtaarisatoja.

Tuo kuva on otettu syyskuun puolivälissä vuonna 2017, jolloin Karjalan jättiputket olivat jo nähneet parhaan kukoistuksensa ja olivat kuihtuneet vain neljämetrisiksi. Arvioni mukaan jättiputki on parhaassa miehuudessaan viisimetrinen ja silloin kukka on päivänvarjon kokoinen.

Kuva on otettu Siiranmäestä, jossa kesäkuussa 1944 olivat veriset taistelut. Väkisinkin tulee mieleen, että jotenkin nuo jättiputket kasvavat erityisen hyvin entisillä taistelupaikoilla, ainakin myös Kuuterselässä Stalinin kostoksi nimitetty rehukasvi viihtyi. Ehkä maaperä on tappotantereilla hyvin muokattua ja eloperäisten jätteiden vuoksi ravinteikasta.

Sekä Kuuterselkä että Siiranmäki ovat nyt sellaisen aluskasvillisuuden vallassa, ettei sieltä päiväsaikaan tulla läpi edes suurvallan vehkeillä. Päivänvalossa jättiputki polttaa varomattomalta ohikulkijalta ihon ja silmät, pimeällä kasvi ei ole yhtä vaarallinen.

Jättiputkella ei ole enää hyötykäyttöä, ellei sitä sitten hyödynnetä rajavalvonnassa. Itse kuitenkin epäilen, että Stalinin kosto on pohjoisen vyöhykkeen tehokkain biomassan tuottaja. Ainakin se pajun ja korsihelpin voittaa, joita molempia on huonolla menestyksellä yritetty käyttää hyödyksi voimalaitosten polttoaineena. Ehdotankin, että Suomi alkaa Ukrainan sodan jälkeen ostamaan Venäjältä jättiputkea biovoimaloiden polttoaineeksi. Puutahan sieltä ei enää tuoda. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti