perjantai 25. elokuuta 2023

Jevgeni Prigozhin

Nähtäväksi jää, sanoiko kolmas kerta tällä kertaa toden Jevgeni Prigozhinin tapauksessa. Hänenhän on aiemmin jo kaksi kertaa julistettu kuolleen. Joka tapauksessa tilanne on nyt se, että jos Punaisen viivan säveltäjä Aulis Sallinen sattuu tämän lukemaan, niin hänen kannattaa aloittaa sävellystyö uuden Jevgeni Prigozhin-aiheisen oopperakappaleen säveltämiseksi.

Nimittäin 1600-luvulla tapahtunut Kremlin valtataistelu, josta kertova ooppera Boris Godunov on niittänyt maailman raha-areenoilla suurta mainetta, ei mielikuvituksellisuudessaan yllä Kremlin nykyisen valtataistelun tasolle. Tosin nykyisen Kremlin valtataistelun tapahtumat alkavat olla liian uskomattomia ollakseen totta.

Eittämättä Jevgeni Prigozhin on roisto ja ihmishirviö, mutta myönteistä on se, että hän vaikutti olevan Venäjän johdossa olevan gangsterijoukkion rehellisin. Olen pitänyt häntä myös älykkäänä, joten tuntuu epäuskottavalta, että hän on matkustanut lentokoneessa omalla henkilöllisyydellään. Epäuskottavaa on myös, että hänen palkkasoturijoukkionsa kakkosmies natsihenkinen Dmitri Utkin oli ollut myös mukana samalla lennolla.

Voi siis hyvinkin olla, ettei Jevgeni Prigozhin ollutkaan kovin fiksu, mutta syvähenkinen ihminen hän kuitenkin oli ja syvähenkisyydessään hän oli lähes Matti Nykäsen ja Seppo Rädyn luokkaa. Sitä todistavat nämä kaksi hänen mietelausettaan, jotka Ilta-Sanomien sivulta löysin:

– Kuten sananlaskussa sanotaan: parempi on kuolla sankarina kuin elää homoillen.

–  Me, me joudumme kaikki helvettiin, mutta helvetissä me olemme parhaita.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009805576.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti