keskiviikko 30. elokuuta 2023

Probleemi

Tuusulan taiteilijayhteisön jäsenistä Juhani Aho, Pekka Halonen ja Järnefeltit olivat savolaistaustaisia, mutta Jean Sibelius oli ainoastaan Tohmajärvellä syntyneen Kuopion läänin kuvernööri Alexander Järnefeltin vävy.

Ei-savolainen Akseli Gallen-Kallelakin aikoi jossain vaiheessa muuttaa Tuusulaan ja halusi vuokrata sieltä asunnon, mutta eräs vanhemman puoleinen rouvashenkilö, jota epäilen Pekka Halosen vaimoksi Maija Haloseksi, esti muuton, sillä hän piti Gallen-Kallelaa siveettömänä miehenä, koska tämä oli julkaissut Probleemi-nimisen maalauksen, joka on eilen esittelemääni Symposionia astetta julkeampi.

Probleemin aihe on sama kuin Symposionin, vaikkakin pöydässä punssipullojen ääressä istuvat Jean Sibelius, Robert Kajanus ja Oskar Merikanto ovat tässä taulussa vähemmän humalassa, koska Merikanto pystyy vielä kohottamaan hieman päätään ja hymyilemään onnellisesti.

Symposionista poiketen pöydällä istuu nyljetty naishahmo, josta näkyvät vain luonnostellut jalat ja kädet taivutettuina polvien ympärille. Syystä, jota voi vain arvailla, Gallen-Kallela oli leikannut puukolla pois maalauksen toisen puolen, joten nyljetystä naisesta näkyy vain jalat ja käsi. Mutta turhaan taiteilija silpoi työtään, koska taulun siistittykin versio esti Tuusulaan muuttamisen.

 https://serlachius.fi/akseli-gallen-kallelan-probleemi-symposion/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti