keskiviikko 23. elokuuta 2023

Eino Halonen Neuvostoliitossa

Tapani mukaisesti kirjoitin taas eilen ropakantaa. Hankin käsiini Minna Kettusen kirjan Halosen taiteilijasuku ja siitä ilmeni, ettei pesäpalloilija-kuvanveistäjä Eino Halonen siirtynytkään Neuvostoliittoon, vaan muuttaja oli hänen täyskaimasetänsä vuonna 1895 syntynyt Eino Halonen.

Eino oli siis taidemaalareiden Pekka ja Antti Halosen sekä Suomen parhaan viulistin Heikki Halosen veli. Enpä olisi uskonut, että englanninopettajani Kaarina Halosen setä oli aikoinaan taistelevan työväenliikkeen miehiä.

Eino Halonen muutti 17-vuotiaana Amerikkaan, josta hän ilmeisesti kapitalismiin petyttyään, muutti sitten monen muun suomalaisen tavoin Karjalaan rakentamaan ihanneyhteiskuntaa. Tarinan mukaan moni muuttaja joutui myymään autonsa ja jopa lentokoneensa rahoittaakseen muuttonsa.

Ihanneyhteiskuntaprojekti ei täysin onnistunut, vaikkakin amerikansuomalaisten Petroskoin lähelle perustama Säde-kommuuni muistuttikin ihanneyhteiskuntaa siihen asti, kunnes kuorma-auto saapui täysin yllättäen pyytämättä ja vei kommuunin miehet pois eivätkä nämä koskaan palanneet.

Säde-kommuunin taitavana johtajana oli Suonenjoen naapuripitäjässä Jäppilässä syntynyt Kalle Siikanen, jonka johtamistavoista voisivat ottaa oppia maamme työpaikkoja kiertelevät esimiestoimintaa opettavat konsultit. Kun kommuunilla esimerkiksi oli kassakriisi eikä miehille saatu muuten kunnon työvaatteita, revitytti Siikas-Kalle kultahampaat suustaan hankinnan rahoittamiseksi.

En tiedä, oliko Eino Halonen Säde-kommuunin amerikansuomalaisia rakentajia, mutta ainakin hän olisi ollut taitava käsistään, mikäli oli yhtään sukuunsa tullut. Stalin vainojen aikaan Eino Halonenkin päätyi vankileirille, mutta hän onnistui kuitenkin sieltä pakenemaan.

Hän kulki kuukausimääriä kestäneen savolaismiehen odysseian, kuten Minna Kettunen asian ilmaisee, halki Siperian ja Karjalan Suomen rajalle metsien marjoja ja peltojen perunoita syöden. Suomen rajan hän tiesi ylittäneensä, kun Venäjän metsien pitkät kannot muuttuivat lyhyiksi suomalaiskannoiksi ja kun maasta löytyi Työmies-aski. Eino Säisän mukaan Lapinlahdelle palasi hyvin laihtunut olento.

Lisää amerikansuomalaisten ihanneyhteiskunnan rakentajista voi lukea tästä: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/perttirampanen/276355-neuvosto-karjalan-suomalaiset-rakentajat/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti