torstai 3. elokuuta 2023

Lisää aurinkovoimaa

Kunnioitinpa läsnäolollani pari viikkoa sitten Neova Groupin tiedotustilaisuutta, joka koski yhtiön aurinkovoimahanketta Suonenjoen kunnan alueelle Kakkisensalon Isonevalle. Alustavan hankesuunnitelman mukaan Isonevan hankealueen koko on noin 110 hehtaaria, josta Neovan tytäryhtiö Vapo Terra omistaa noin 65 hehtaaria. Hankealue on käytöstä poistunutta turvetuotantoaluetta.

Aurinkovoimalan verkkoon liitettävä teho on arviolta noin 50-60 MW. Isonevan aurinkovoimalan sähköntuotannon on arvioitu vastaavan noin 3 000 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta. Neova Group korostaa, joka oikein onkin, että toteutuessaan hanke toisi kiinteistöverotuloja Suonenjoen kuntaan.

Melkoisen huima on tuo Kakkisensalon aurinkovoimala suunnitelma. Tässä hetkellä maamme suurin aurinkovoimala sijaitsee tietysti Etelä-Pohjanmaalla Nurmossa ja se on viitisen kertaa suunniteltua Isonevan voimalaa pienempi. Tosin jonnekin säästäväisyydestään tunnetulle Laihialle suunnitellaan jo vielä paljon Isonevaakin suurempaa aurinkovoimalaa.

Tiedotustilaisuudessa minulle selvisi, että vaikka aurinkovoimalan maksimiteho olisi 50 MW, niin käytännössä sähköä saadaan keskimäärin vain 5 MW teholla. Mutta kyllä sekin on paljon, koska Pilliklupi-5-askin kanteen tilaisuudessa ynnäilin, että jos sähkö maksaisi vaikkapa 10 ce/kwt, niin Isonevan laitos tuottaisi sähköä noin 4 miljoonan euron edestä vuodessa.

Tiedotustilaisuudessa Neova Groupin asiantuntija ei suostunut kertomaan, paljonko Isonevan voimalan rakentaminen tulee maksamaan, mutta sivulauseessa hän muistaakseni mainitsi, että sähkövoimala maksaa keskimäärin 600.000 euroa megawatilta ja pillilupi-askini paljasti sillä perusteella säälimättä Isonevan voimalan hinnaksi noin 30 miljoonaa euroa.

Itsekin vaadin pikaisesti lisää aurinkovoimaa, mutta jos olisin diktaattori, niin pystyttäisin Isonevan paneelit Etelä-Saharan jouto- ja kitumaalle, jossa ne tuottaisivat karkean arvioni mukaan kaksi kertaa enemmän virtaa kansantalouksien tarpeisiin. Isonevan 100 hehtaarin hyvän peltomaan minä istuttaisin vehnälle, koska historia osoittaa sen, että ensin tulevat taudit, sitten tulevat sodat ja sitten tulee nälkä.
https://www.neova-group.com/fi/tuotteet/tuuli-ja-aurinkovoima/tuuli-ja-aurinkovoimahankkeet/isonevan-aurinkovoimapuisto-suonenjoki/#c082a994

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti