torstai 6. huhtikuuta 2023

Upseereiden uimakoulu

 

Hämmästyttävän sitkeää ja nöyrää on Venäjän kansa. Älytön sota Ukrainassa on jatkunut jo yli vuoden, mutta niin vain Aamu-tv:ssä erityisasiantuntija kertoi, että 70 % venäläisistä kannattaa edelleen sotaa. Kansannousua ei siis taida lähi aikoina tulla. Tässä yhteydessä kannattaa kuitenkin muistaa ensimmäisen maailmansodan tapahtumia, jolloin älyttömän sodan venäläisten osalta lopetti se, että sotilaat kieltäytyivät jatkamasta taistelua ja nousivat kapinaan.
 
Helsingissäkin sotilaat murhasivat maaliskuussa 1917 noin sata upseeria. Tosin sellaiseenkin näkemykseen olen törmännyt, että nuo surmat olisivat alkaneet saksalaisten agenttien eikä venäläisten itsensä toimesta. Sikäli tarinassa voi olla perääkin, että saksalaiset lähettivät jo hyvissä ajoin Suomeen jääkäreitä tekemään sabotaaseja. Ja kyllähän se itse Venäjän vallankumouskin taisi hyvin pitkälle olla saksalaisten junailema; ainakin Leninin he junailivat johtamaan vallankumousta.
 
Viipurissakin tapahtui. Linnan lähellä on kaunis Linnasalmensilta, jota Suomen aikaan kutsuttiin Turunsillaksi ja tällä sillalla kapinaan nousseet sotilaat järjestivät loppuvuodesta 1917 ns. upseereiden uimakoulun. Silloin noin 20 armeijan päällystöön kuuluvaa heitettiin sillalta veteen yleensä pahasti rääkättyinä. Uimataitoisiksi todetut ammuttiin. Tosin ihan ongelmitta upseereiden uimaopetus ei tapahtunut, koska eräs suomalainen eversti Kyrenius ampui vielä vedestä käsin kuoleman kielissä yhden uinninopettajansa kuoliaaksi.  
 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti