maanantai 10. huhtikuuta 2023

Piispan kanssa kaljalla

Eittämättä oppikoulun toisella luokalla opetettu kirkkohistoria oli koulu-urani oppiaineista vastenmielisin. Nyt vanhana julkijumalattomana miehenä olen huomannut, että kirkkohistoria on hyvin mielenkiintoinen oppiaine.

Niinpä aamulla katselin iki-ihastuneena Kuopion piispan Jari Jolkkosen tekemää ohjelmaa Martti Lutherista ja erityisen ihastunut olin kohtaan, jossa piispa Jolkkonen skandaalimaisesti tyhjentää saksalaisessa kapakassa Lutherin opetuksen mukaisesti olutkolpakon pilkatakseen itseään Perkelettä. Luulen, että jos ohjelma olisi esitetty vasta iltamyöhällä lasten nukkumaan menoajan jälkeen, piispa olisi käyttänyt tuosta Perkeleen pilkkaamisesta kansanomaisempaa termiä.

Vapaamieliseksi on siis evlut-kirkkomme muuttunut näissä päihdeasioissa, vaikkakaan se ei ilmeisesti vapaamielisyydessään vielä pärjää ortodoksikirkolle, sillä muistelen, että Uuden Valamon vireät munkkipojat vallan keittelevät ja myyskentelevät nykyään vallan viinaa luostarin talouden tasapainottamiseksi.

Nähtäväksi jää, milloin körttiläisten Herättäjäjuhlilla aletaan kaupitella lähetystyön hyväksi viinaa ja tupakkaa, joiden innokas kuluttaja itse Ukko-Paavo Ruotsalainenkin oli. Paavo jopa sammui joskus Kuopion Pohjoismaiden suurimmalle torille markkinoilla käydessään, jonka jälkeen avulias naapuri nosti hänet lepäämään kärryilleen ja kiersi markkinayleisön joukossa myyskentelemässä "hyvvee suarnavärkkiä".

Suonenjoen entisen kirkkoherra Erkki Sovijärven poika Otso kertoi muistelmissaan tapauksesta, jolloin evlut-kirkon kanta muuttui joustavammaksi raittiuskysymyksessä. Nimittäin jossain piispainkokouksessa lounastauolla tarjoilija kierteli kyselemässä, minkä ruokajuoman osallistujat haluavat. Ensimmäiset tilasivat vain jäävettä, mutta Eero Huovinen lausui tarjoilijalle kuuluvalla äänellä, että "yksi olut". Tämän jälkeen muut osallistujat saattoivatkin vain hihkaista, että "samanlaiset".

Jos minusta tulee vielä juoppo, niin syy on piispa Jari Jolkkosen. Nimittäin hänen olutmyönteisen ohjelmansa jälkeen kävin ostamassa tölkin Pirkka-olutta. Aion sen nauttia kohta viattoman karitsan paistin kera. Suosin viattoman karitsan lihan syömistä, koska tietääkseni lammas on kotieläimistämme ainut, joka suostuu mielellään teuraaksi. Lehmät ja siat sen sijaan taistelevat henkensä edestä teuraaksi joutumista vastaan.

Piispa Jari Olkkosen Luther-ohjelman voi katsoa tästä - olutta siinä aletaan juoda 34 minuutin kohdalla, jonka seikan haluan mainita hänelle, joka haluaa kannella asiasta kirkolliskokoukseen https://areena.yle.fi/1-4252528 .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti