perjantai 28. huhtikuuta 2023

Sattuman merkitys maailmankaikkeuden kehityksessä

 

Sattumilla on välillä merkitystä maailmankaikkeudenkin tapahtumissa. Jos koronaa ei olisi tullut, niin todennäköisesti mielestäni lievästikin sanottuna vähemmän luottamusta herättävä Donald Trump saattaisi olla tällä hetkellä Usa:n presidentti. Ja jos hänet olisi valittu presidentiksi, saattaisi ainakin Arvo Tuomisen luennon mukaan olla mahdollista, ettei Ukrainan sotaa olisi tullutkaan.

Nimittäin Trump on kova tekemään deelejä ja voi olla, että hän olisi hyvän kaverinsa Putinin kanssa jakanut Euroopan, sellaista etupiirijakoahan on esiintynyt Euroopassa ennenkin eikä Venäjän olisi hyvän deelin jälkeen tarvinnut hyökätä naapurimaahansa.
 
Tai sitten deeliä Euroopan jaosta ei olisi saatukaan tehdyksi eikä Putin olisikaan uskaltanut hyökätä siinä tilanteessa, koska hyvin koulutettuna tiedustelualan ammattilaisena hän olisi tullut siihen johtopäätökseen, että Trump on niin epävakaa persoona, että hän hyvinkin voi painaa sitä nappulaansa, jonka hän väitti olevan selvästi suuremman kuin Pohjois-Korean diktaattorin nappulan.
 
Itse epäilen, että kuukauden sisällä selviää, tuleeko Ukrainan sodasta lyhyt vai pitkä. Jos Ukrainan vastahyökkäys onnistuu, saattaa Putinille käydä huonosti ja Venäjän kansalle hyvin. Jos Ukrainan vastahyökkäys ei onnistu, alkaa Putin pelata aikaa ja odottaa Usa:n presidentin mahdollista vaihdosta, joka saattaa lopettaa Ukrainan länsiavun ja myös sodan.
 
Sotilaiden loppumiseen sota ei ole päättymässä, koska laskujeni mukaan väkilukuun suhteutettuna 
Ukrainan henkilöstötappiot yli vuoden kestäneessä sodassa ovat viitisen kertaa pienemmät kuin Suomen tappiot vajaat neljä kuukautta kestäneessä talvisodassa ja Venäjänkin tappiot vielä paljon pienemmät kuin talvisodassa. 
 
Jatkosota sitten oli sekä Suomelle että Neuvostoliitolle paljon verisempi. Muistelen lukeneeni, että pelkästään Kannaksen suurhyökkäyksessä kesällä 1944 Puna-armeijalta kaatui noin 60.000 miestä ja saman verran on saattanut kuolla Ukrainan sodassa. 
 
Vaikuttava on Puna-armeijan suurhyökkäyksen muistomerkki Kannaksella. Vaikka moni muu asia entisessä hyvässä itäisessä naapurissa on ihanasti rempallaan, niin sotamuistomerkit ovat yleensä täysin vatupassissa. Suuren Isänmaallisen Sodan muisto on se liima, jolla Venäjää yritetään pitää koossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti