keskiviikko 12. huhtikuuta 2023

Luther ja juutalaiset

Kapinoivien talonpoikien lisäksi valtion kirkkomme pääideologi Martti Luther tuomitsi jyrkästi myös juutalaiset, jota asiaa hän käsittelee varsinkin kirjassaan Juutalaisista ja heidän valheistaan. Tätä kirjaa natsit hyödynsivät myöhemmin tiedotustoiminnassaan. Luther nostettiin Hitlerin Saksassa lähes pyhimyksen asemaan, ja monet kansallissosialistit vetosivat suoraan Lutheriin ja perustelivat holokaustia hänen kirjoituksillaan.

Suomeksi kirja ilmestyi Kustannus Oy Vasaran julkaisemana vuonna 1939. Kirjan esipuheessa suomentaja jääkärikapteeni T. T. Karanko kannatti Lutherin langettamaa tuomiota juutalaisille ja piti kirjan sanomaa erityisen ajankohtaisena, jollainen se sitten seuraavina vuosina todella olikin.

Kirjan sanoma lienee edelleenkin ajankohtainen, koska helmikuussa 2014 virolainen uusnatsijärjestö La Colonia ilmoitti aikovansa julkaista teoksen suomennoksen uudelleen ja yrittävänsä saada sen suomalaisten kirjakauppojen valikoimiin. Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan kirjan mahdollinen julkaisu saattaisi olla lainvastainen ja täyttää kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriteerit. Uutta suomennosta kirjasta ei ole julkaistu, mutta talvisodan alla julkaistu versio on kuitenkin luettavissa netissä. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/26563/Luther.pdf

Suomalaiset eivät ole Luojan kiitos olleet historian saatossa kovin kiihkeitä luterilaisia, sillä kun esimerkiksi eräät Saksasta palanneet jääkärit suunnittelivat koko Viipurin juutalaisväestön surmaamista keväällä 1918, niin sen projektin sai kaupungin poliisipäällikkö Rantakari estettyä, josta teosta hän ansaitsisi näköispatsaan. Saksan jääkärien juutalaisvastaisuus ei ollut vielä natseilta opittua, koska vuonna 1918 Hitleristä ei vielä mitään tiedetty, vaan heidän juutalaisvastaisuutensa oli Lutherilta opittua. Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että melkein YK:n pääsihteeriksi valittu Max Jakobsonkin oli taustaltaan Viipurin juutalaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti