maanantai 24. huhtikuuta 2023

Tuppo kuulosta

Päivällä näytettiin tellussa sekä kulttuurihistoriallisesti että kansanterveydellisesti merkittävä elokuva Synnin jäljet. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1946, ja tarinan mukaan sen tuottamista rahoitti myös Väestöliitto, koska filmin avulla taisteltiin sen ajan suurta vitsausta kuppatautia vastaan.

Kuppatautiongelma oli siihen aikaan vakava ongelma Suomessa, sillä ensimmäisenä rauhan vuonna maassamme kuoli 130 ihmistä tähän vakavaan sairauteen ja 350 joutui mielisairaalahoitoon. Penisiliiniä ei silloin vielä ollut meillä käytössä ja elokuvassa mainostettuja varmuusesineitäkään ei vielä laajasti tunnettu.

Tarinan mukaan Synnin jäljet oli niin erinomainen valistuselokuva, että sen jälkeen syntyi kuuluisa sanonta "lähti kuin kuppa Töölöstä". Nykyään ainakin jääkiekko-ottelujen selostuksessa olen kuullut tuosta sanonnasta myös version "lähti kuin tuppo kuulosta".

Tosin monta kertaa hyvä tarina on ristiriidassa tosiasioiden kanssa ja niin nytkin. Sanonta sai todellisuudessa alkunsa siitä, että Töölössä sijainnutta iho- ja sukupuolitautien sairaalaa kutsuttiin hellittelynimellä Kuppa ja sanonta syntyi, kun tämä hoitolaitos muutti pois Töölöstä.

Sikäli Synnin jäljet on kulttuurihistoriallisesti merkittävä elokuva, että siinä vilahtavat ensimmäisen kerran naisen rinnat maamme valkokankaalla tosin vain sekunnin murto-osan verran. Tämä kohtaus liittyy siihen, kun kuppaan sairastunut ja sen vuoksi raivostunut kapakkalaulaja Ragnar, jota esittää tuleva olympiavoittaja Tapio Rautavaara, täysin yllättäen ja pyytämättä repäisee auki entisen tyttöystävänsä puseron tarkistaakseen näkyvätkö hänessäkin synnin jäljet ja kyllähän ne näkyivät.

Muistelmissaan Rautavaara kertoo, ettei puseron repimisestä kerrottu etukäteen mitään langennutta naista esittävälle Rauha Rentolalle, joten hänen ilmeensä oli kohtauksessa ihan oikeasti kauhistunut.

Nykyään elokuvan ohjaaja Hannu Leminen joutuisi moisen sovinistisen menettelyn vuoksi ylitsepääsemättömiin vaikeuksiin ja joutuisi todennäköisesti luopumaan elokuvien ohjaamisesta, joka varmasti ihan oikein olisikin. https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_121626?imgid=1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti