tiistai 11. huhtikuuta 2023

Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat

Kun olen jo vanhana miehenä pitkään katsellut maailmanmenoa, niin olen tullut siihen tulokseen, että jos nyt maailman 2.000 uskonnosta joku on valittava, niin olen taipuvainen ajattelemaan, että vaikka evlut-uskonto ei varmaankaan ole maailman paras, niin voi olla, että se kuitenkin on vähiten huonoin. Ainakin kansojen hyvinvoinnin tasoa mittaava hdi-indeksi tukee näkemystäni.
 
Mutta oli Martti Lutherin ajattelussa kuitenkin kammottava puolensa, joka on vaikuttanut myös Suomen historiassa. Esimerkiksi maaorjuutta vastaan kapinoivia saksalaisia talonpoikia Luther käski kohdella kuin hulluja koiria ja niin sitten tapahtuikin. Niin sitten tapahtui myös Suomessa nuijasodan ja sisällissodan aikoina.
 
Tuohon hullu koira-käsitteeseen on törmätty muutenkin Suomen historiassa. Talvisodan aikaan suomalaiset levittivät venäläisten keskuuteen lentolehtistä, jossa kehotettiin ampumaan komissaarit, nuo hullut koirat. Epäilen, että tuon iskulauseen keksi Rautalammin kirkkoherran aikamiespoika Reino "Palle" Palmroth, joka toimi maamme pääesikunnan propagandatoimiston johdossa. 
 
Hän sanoitti myös reipashenkisen iskusävelmän "Silimiin välliin r---ää". Tuosta kappaleesta tuli niin suosittu, että kun Puna-armeijan kuoro esiintyi ensimmäisen kerran Suomessa Messuhallissa syksyllä 1944, niin kuoro aloitti konserttinsa suomalaisten kauhuksi samalla sävelmällä, mutta sanoituksessa vaadittiin löylyä lissää.
 
Hullut koirat kaivettiin maassamme esille seuraavan kerran vuonna 1995, jolloin taistolaisperinteitä jatkanut Ulra Bra-yhtye levytti kappaleen Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat. Tämän sanoituksen oli tehnyt Juhana Rossi, joka nykyään työskentelee Talouselämän toimituspäällikkönä. 
 
Harmi, ettei Rossin sanoitus ehtinyt Agit Propin ohjelmistoon, sillä silloin kappaletta olisi voinut olla esittämässä toinen tunnettu talouselämässä toimiva muusikko Timo Tyrväinen, joka on jäppiläläisen oopperalaulaja Veikko Tyrväisen poika. Minulle on kerrottu, että pikajuna on ainoastaan kerran pysähtynyt Jäppilässä, joka tapahtui silloin, kun Tyrväisellä oli hirmuinen kiire Helsingin konserttiin. 
 
Timo Tyrväinen on kansantaloustieteilijä ja muusikko, koulutukseltaan valtiotieteen tohtori. Hän oli Aktian pääekonomisti helmikuuhun 2014 saakka ja sittemmin Aktian johtava neuvonantaja. Lisäksi Tyrväinen on Taloustieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja. Tyrväinen lukeutuu monine TV- ja muine mediaesiintymisineen Suomen tunnetuimpiin ekonomisteihin.
 
Hiljennymme kuuntelemaan selvää vihalaulantaa, jossa kehotetaan ampumaan komissaarit, nuo hullut koirat: https://www.youtube.com/watch?v=B3wFGHhu-PQ
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti