lauantai 7. lokakuuta 2023

Silvo Sokan lento

Tänään tulee kuluneeksi 75 vuotta 17-vuotiaan kuopiolaisen avaruusilmailun pioneerin Silvo Sokan maailmaa järisyttäneestä rakettilennosta. Sokkahan löydettiin likomärkänä ja tajuttomana Suonteen rannalta kiikari kaulassaan, joka seikka varmaankin myöhemmin lisäsi hänen tarinansa uskottavuutta.

Tajuihinsa palattuaan Sokka kertoi kertoi lähteneensä Kuopiosta omatekoisella avaruusaluksellaan, jonka pituus oli seitsemän metriä ja paino kaksi tonnia. Lennon kestettyä 3,5 minuuttia aluksen polttoainesäiliö oli rikkoutunut 7 000 metrin korkeudessa ja alus oli pudonnut Suonteen järveen.

Ainakin hyvän tarinan mukaan uutinen omatekoisen Silver Star-raketin lennosta syrjäytti maailman mediassa Berliinin kriisinkin. Myös Suomen lehdistössä suhtauduttiin tapaukseen asiaankuuluvalla vakavuudella. Vaaransihan Sokan rakettilento esimerkiksi maamme ulkopoliittisia suhteita, koska se oli selkeästä Pariisin rauhansopimuksen vastainen teko.

Helsingin Sanomat haastatteli asiasta Kuopion sotilaspiirin komentajaa kenraalimajuri Kääriäistä joka totesi seuraavaa:

-Puhuteltavamme muuan korkea-arvoinen sotilashenkilö oli sitä mieltä, että poika on nero ja yhteiskunnan olisi tehtävä kaikkensa pojan auttamiseksi eteenpäin. Hän piti pojan suoritusta täysin mahdollisena huolimatta siitä, että siihen Helsingissä oli suhtauduttu epäuskoisesti. "Niinhän on tavallisesti suurten keksintöjen laita," oli hänen lakooninen huomautuksensa."

Itsekin uskon kenraalimajuri Kääriäisen tapaan, että Silvo Sokka oli nero, mutta nuorukaisen neroudesta huolimatta poliisitutkimuksissa paljastui, että omatekoisen Silver Star-raketin sijasta noin 50 kilometrin matka Kuopiosta Suonenjoelle oli taittunutkin asemestari isältä luvatta lainatulla yksivaihteisella armeijan maastopolkupyörällä, joka sekin on ihan kunnioitettava suoritus.

Olen tämänpäiväisiä lehtiä selatessani ihmetellyt, että esimerkiksi presidentti Putinin 71-vuotispäivä huomioidaan, mutta Sokan lennon 75-vuotispäivää ei. Viisi vuotta sitten, jolloin tapauksesta oli kulunut 70 vuotta, järjestettiin sen kunniaksi sentään Silvo Sokan muistoajo, jolloin joukko innokkaita alan harrastajia pyöräili Kuopiosta Suonenjoelle.

Olen vahvasti sitä mieltä, että Silvo Sokan Siver Star-raketin kopio olisi pystytettävä somistamaan Suonenjoen vastavalmistunutta liikenneympyrää. Lopuksi korostettakoon sitä, ettei Silvo Sokkaa mitenkään rangaistu siitä, että hän vähän narrasi ihmiskuntaa.

Tästä linkistä voi kuunnella kolmeosaisen radiosarjan tästä maailman hauskimmasta uutisankasta. https://areena.yle.fi/podcastit/1-50116796

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti