tiistai 3. lokakuuta 2023

Airo


Kenraali A. F. Airo tarkkailee siinä mietteliäänä nykyistä maailman menoa Heinolan Perspektiivipuistossa. Kun marsalkka Mannerheim johti sotaa, niin sotatoimia johti päämajoitusmestari kenraali Airo, jonka titteli oli mielestäni harhaanjohtava.

Vaikka A. F. Airo oli suuri sotilas, niin kuitenkin hän oli vain 157 senttiä pitkä. Saman mittaisia olivat myös tarkka-ampuja Simo Häyhä ja kaukopartiomies Paavo Suoranta, joka toimi radistina ja niinpä hänen pakkauksensa saattoi painaa 60 kiloa.

Luin joskus japanilaisen tiedusteluluutnantti Onodan muistelmat ja hän kertoi 160-senttisenä ja 60-kiloisena olleensa tutkimusten mukaan fyysisiltä ominaisuuksiltaan paras mahdollinen sotilas.

Luutnantti Onoda oli varmasti fyysisesti hyvä sotilas, mutta henkisestä puolesta en ole vakuuttunut. Ainakin tiedustelu-upseerina hän epäonnistui, koska hän ei onnistunut saamaan selville sitä, että sota päättyi jo vuonna 1945 ja niinpä hän jatkoi sotimistaan Filippiinien viidakossa vuoteen 1975 asti.

Sitten hänen sodanaikainen esimiehensä onnistui saamaan hänet megafonilla viidakkoon huutelemalla palaamaan ihmisten ilmoille. Hänestä tehtiin mediassa suuri sankari, vaikka luulen miehen olleen vähän yksinkertaisen ja ehkä hänellä oli ollut riitoja eukkonsa kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti