maanantai 30. lokakuuta 2023

Venäläinen raittiuspolitiikka

 


Muistanpa, miten nuoruudessani Venäjällä kokeiltiin hetken aikaa demokratiaa ja ainakin vuorineuvos Tauno Matomäki, joka on viisas mies, kertoo muistelmissaan, että kun hän katseli siihen aikaan Moskovan hotellinsa ulkopuolella parveilevia eläkeläisiä, jotka yrittivät kaupitella tavaroitaan ohikulkijoille, hän ajatteli, ettei tässä maassa kokeilla demokratiaa ainakaan seuraavaan sataan vuoteen.


Demokratiaan, vaikka se onkin asia, jota palavasti kannatan, liittyi Venäjällä se erityispiirre, että varsinkin sikäläiset miehenpuolet joivat demokratiakokeilun aikana itsensä tärviölle ja että valtakunnan silloinen päämies toimi asiassa hyvänä esimerkkinä. Miesten eliniänodote oli siihen aikaan kehitysmaaluokkaa, ja kun vuosia sitten kiertelin entisen hyvän itäisen naapurimme hautausmaita, havaitsi, että vuosituhannen alussa venäläismiehet poistuivat tuonilmaisiin heti sen jälkeen, kun olivat täyttäneet tärkeän tehtävänsä ja saaneet siitettyä seuraavaa ikäluokan alulle.

Kun Venäjällä siirryttiin nykyiseen hallintojärjestelmään, jota neulanpistopolitiikkaa harrastavat neuvostovastaiset tahot kutsuvat tyranniaksi, kansalaisvapauksia rajoitettiin myös juopottelun osalta. Monenlaisia alkoholin myynninrajoituksia tuli kauppoihin sekä myymälöihin, esimerkiksi huoltoasemat muuttuivat päihteettömiksi toisin kuin meillä. Minusta rajoituksista hienoin on se, että koulujen alkamispäivänä 1. syyskuuta Venäjällä on kieltolaki.

Myös jopa suomalaisia vodkaturisteja yritettiin ohjailla kohtuukäyttäjiksi, ja esimerkiksi Kostamuksessa jaettiin muutama vuosi sitten turisteille kuvan kaupunkikarttaa, jonka reunalehdellä varoiteltiin suomen kielellä satunnaista matkailijaa alkoholin haitoista ja vaaroista, joka oikein olikin. Muuten venäläisten tupakkatoppien keuhkosyöpäkuvatkin olivat ainakin yhtä karmeita kuin meilläkin.

Ja sikälikin Venäjällä kannettiin huolta ulkomaalaisten turistien terveydestä, ettei satunnainen matkailija voi viedä tullin läpi maasta pois enempää kuin viisi litraa alkoholia ja alkoholiksi laskettiin myös olut; rajoituksen rikkomisesta seurasi ihan oikeasti sakkorangaistus. Se oli ainutlaatuinen määräys koko maailmassa, koska yleensä kaikkialla muualla pyritään ulkomaalaisille myymään alkoholia täysin estoitta mahdollisimman paljon. Jotenkin epäilen, että vientikiellon taustalla ovat sikäläiset taxfree-yrittäjät, jotka tullitarkastuksen jälkeen pystyvät vapaasti myymään tuotteitaan hyvällä katteella mielin määrin.

Mielenkiintoista olisi tietää, onko Ukrainan sota vaikuttanut Venäjän alkoholipolitiikkaan. Ainakin ensimmäisen maailmansodan aikaan siellä kokeiltiin tietääkseni kieltolakia, joka sitten johti vallankumoukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti