keskiviikko 11. lokakuuta 2023

AMPUKAA KOMISSAARIT, NUO HULLUT KOIRAT

Asia, jota Heinola ei ole osannut hyödyntää matkailupolitiikassaan on, että se on entinen päämajakaupunki. Mikkeli sen sijaan on onnistunut hyödyntämään saman asian matkailupolitiikassaan erinomaisesti.

Voi olla, että Neuvostoliitto piti Heinolaa sen vuoksi sotilaallisesti niin merkittävänä kohteena, että sinne kannatti pudottaa kalliita lentopommeja, koska Päämajan propagandaosasto oli ainakin talvisota-aikaan sijoitettu kaupunkiin Hotelli Heinolaan.

Luulen, että Heinolassa laadittiin esimerkiksi ne näkemäni tosi vaikuttavat suomenkieliset lentolehtiset, joita talvisota-aikaan suomalaiset jakoivat Kuusisen armeijan suomenkielisille sotilaille. Kuusisen joukoissahan palveli suomea ymmärtäviä suomalaisia, inkeriläisiä ja karjalaisia.

Tosin tverinkarjalaisia ei ollut Kuusisen armeijassa, koska heistä koottu divisioona onnistui puhkaisemaan Suomen puolustuslinjan Summassa. Pari vuotta sitten ilmestynyt Suomen historia-kirja kertoo, että tverinkarjalaisten tappiot toisessa maailmansodassa olivat hirvittävät.

Kuusisen kansanarmeijalle jaetun lentolehtisen ydinsanoma oli selkeä ja pelkistetty ja kuului: AMPUKAA KOMISSAARIT, NUO HULLUT KOIRAT. Lehtisessä perusteltiin ihan loogisesti, miksi satunnaisen lukijan pitäisi noin menetellä. Luulen, että tuon iskulauseen kehitti Päämajan propagandaosaston kapteeni Rautalammin kirkkoherran aikamiespoika Reino "Palle" Palmroth.

1990-luvulla Ultra Bra-yhtye suoritti jonkinlaisen taiteellisen varkauden ja levytti silloisen teollisuussiivoojan, nykyisen Talouselämä -lehden toimituspäällikkön, Juhana Rossin sanoittaman kappaleen Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat. Tosin Ultra Bran ammunnan kohteina olivat EU-komissaarit eivätkä heidän Puna-armeijan virkaveljensä.

Sa-kuva-arkiston teksti "Esikunta hotelli Heinolassa.
Heinola 1940.03.10 " todistaa eittämättä, että Heinola todella oli päämajakaupunki, joka tieto sota-aikana oli varmasti suuri sotasalaisuus. Hotelli Heinola on näköjään ollut tyylikäs rakennus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti