torstai 19. lokakuuta 2023

Dosentti

Olen luullut, että Venäjän johtava Suomen asioiden erikoisasiantuntija dosentti Johan Bäckman olisi lähtöisin maamme ruotsinkielisestä yläluokasta vaikkakaan Kristiina Halkola ei hänen sukuaan mainitse laulussaan, jossa kerrotaan niistä 20 suvusta, jotka omistavat maamme.

Mutta ei ole luulo tiedon väärti, kuten muistaakseni jo Sanassa sanotaan. Nimittäin Panu Rajala, joka tunnetaan kohumalli Elina Ylivakerin leskenä, paljastaa muistelmissaan, että dosentin isä Hartwall-yhtiön entinen toimitusjohtaja Erkki Bäckman on hänen liian nuorena edesmenneen puolisonsa tädin poika. Eli monta suurmiestä on Hämeenkyrö tuottanut maailmalle, joista tunnetuimpina mainittakoon F. E. Sillanpää ja Arvo Poika Tuominen.

Lisäksi Panu Rajala paljastaa, että Erkki Bäckman on äärimmäisen mukava mies. Eikä Rajala herrasmiehenä hauku myöskään liiemmälti tämän poikaa Johania, vaikka hieman ihmetteleekin hänen näkemyksiään entisestä hyvästä itäisestä naapuristamme.

Rajala ei näytä ymmärtävän sitä, että dosentti Johan Bäckman on erittäin älykäs ja monipuolisesti lahjakas ihminen, jollainen pystyy oikeasti uskomaan sellaisiin asioihin, joihin tavallinen kansalainen ei pysty. Wikipedia kertoo kyvykkään Johan Bäckmanin saavutuksista mm. seuraavaa:

"Bäckman suoritti ylioppilastutkinnon Sibelius-lukiossa vuonna 1991 ja valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1998. Hän työskenteli Helsingin yliopistossa ja Oikeuspoliittisella tutkimuslaitoksella ja väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 2006 aiheenaan Venäjän ja Viron järjestäytynyt rikollisuus. Bäckmanilla on kriminologian dosentuurit Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Lisäksi hänellä on oikeussosiologian dosentuuri Helsingin yliopistossa.

Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen luonnehti vuonna 2010 Bäckmania 2000-luvun alun lupaavaksi Venäjä-tutkijaksi, joka kuitenkin on nyt ajanut itsensä marginaaliin ainakin Suomessa.

Sotilasarvoltaan Bäckman on reservin alikersantti.

Bäckman oli ensi kertaa julkisuudessa fagotinsoittajana. Hän soitti 1980-luvun lopulla Radion sinfoniaorkesterissa ja esiintyi televisiossa Euroopan yleisradiounionin EBU:n nuorten solistien konsertissa."

Itse tosin olen pettynyt Johan Bäckmaniin siinä, ettei hän ole hakeutunut alalle, jossa hän saattaisi hyvinkin olla yksi maailman parhaista. Olen varma, että jos kaltaiseni yleisurheiluasiantuntija saisi edes puoli vuotta opettaa Bäckmanin oloiselle ja kokoiselle miehelle kuulantyönnön saloja, niin hänellä ei olisi mitään vaikeuksia selviytyä mukaan Timanttiliigan ison rahan kuularinkeihin.

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan Kristiina Halkolan laulua 20 perheestä, jotka omistavat Suomen ja tosiaankin Bäckmaneja laulussa ei mainita: https://www.youtube.com/watch?v=ZIdrjYI-J8c

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti