torstai 12. lokakuuta 2023

Pjotr Sokolov ja Rex Bosley

Heinolan kaupunginmuseo, joka on maankuulu monenlaisista hyvistä satunnaisia matkailijoita houkuttelevista näyttelyistään, voisi ihan perustellusti järjestää näyttelyn kaupungin sota-ajan tapahtumista, jotka olivat värikkäitä, mutta huonosti tunnettuja.

Esimerkiksi talvisota-aikaan Heinolasta lähetettiin myös Yleisradion ohjelmia, koska Lahti oli pommitusten vuoksi liian vaarallinen paikka radiotoiminnalle. Aluksi Heinolan radiostudio toimi matkailijakoti Turistin tiloissa ihan Jyrängön sillan poskessa, mutta vähän myöhemmin se siirrettiin 300 metrin päähän kauppias Juurikkalan kiinteistöön.

Ilmeisesti ihan sillan vieressä olevaa studiota pidettiin pommitusten vuoksi liian vaarallisena paikkana, vaikkakin kapteeni Reino Palmroth, eli Palle, joka oli rauhan aikaan sotamuseon palveluksessa, sai museostaan hankittua ilmatorjuntaa varten ikivanhan konekiväärin sillanposkeen. Tosin laitteen käyttämiseen koulutetut kypsään ikään ehtineet verkkaiset hämäläismiehet eivät kertaakaan ehtineet aseelleen ilmahälytysten sattuessa.

Heinola oli talvisota-aikaan tavallaan kansainvälinen kaupunki, koska sieltä lähetettiin ohjelmia propagandamielessä myös Neuvostoliittoon. Suomen kansalaisuuden saanut aatelismies Pjotr Sokolov, joka oli emigrantti, entinen Venäjän jalkapallomaajoukkueen maalivahti, mestarinyrkkeilijä ja vakoilijanakin kunnostautunut mies, huuteli komealla bassolla entisille maamiehilleen propagandalähetyksen aluksi, että "slushaitje, slushaitje, gavarit Finlandija (kuunnelkaa, kuunnelkaa, Suomi puhuu).

Sotien jälkeen Sokolov pakeni Ruotsiin, vaihtoi nimensä ja säilytti henkensä, joka seikka ihmetyttää minua samalla tavalla kuin se, että myös puolta vaihtanut Arvo Poika Tuominen välttyi salamurhalta. Stalinin aikaan ilmeisesti oli niin, että ensiksi petturiksi epäilty vangittiin ja tapettiin vasta sitten. Sen sijaan Putinin aikaan näyttää olevan niin, että petturiksi epäilty yritetään ensin myrkyttää ja jos se ei onnistu, hänet vangitaan.

Heinolan historiaan liittyvä vakoilija Pjotr Sokolov olisi hyvä väitöskirjan aihe jollekulle itsensä pöhköksi lukeneelle historian lisenssille. Samoin hyvä väitöskirjan aihe olisi Englannin tiedustelupalvelun upseeri Rex Bosley, joka hänkin liittyy Heinolan historiaan, sillä hänen poikansa Anthony Bosley asui Heinolassa ja perusti kaupunkiin sen maankuulun lintutarhan. Kun aikoinani asuin Heinolassa, mieleni teki monta kertaa kysyä Anthonyltä luottamuksellisesti, että onko hänkin M16 miehiä.

Lisätietoa Pjotr Sokolovista tässä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pjotr_Sokolov

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti