keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Juhannustanssit

Maamme kulttuurihistoriaan puhdashenkinen Margit Borg-Sundman jäi Hannu Salaman Juhannustansseihin liittyvän jupakan vuoksi, koska hän oli ensimmäinen allekirjoittaja Kokoomuksen eduskuntaryhmän tekemässä kantelussa tästä romaanista.

Wikipedia kertoo, ettei Borg-Sundmanin eduskuntakyselyn kärki suuntautunut yksinomaan Salaman kirjaa vastaan, vaan ”aikamme moraalista nihilismiä” vastaan ja ”koko siihen seksuaalisuuden ja aineellisuuden, raakuuden ja mauttomuuden ylikyllästämään, käsitteitä hämmentävään ja makua tylsyttävään ilmapiiriin, jonka olemme antaneet kasvaa nuorisomme ympärille alkaen eräistä televisioesityksistä, filmeistä, mainoksista, roskalehdistä, jopa kirjallisuudesta ja oman elämämme laadusta”.

Turhaan eduskuntakyselyä ei tehty, koska oikeusministeri J. O. Söderhjelm määräsi tammikuussa 1965 nostettavaksi syytteen jumalanpilkasta Salamaa ja kustannusyhtiö Otavaa vastaan.

Helsingin hovioikeus tuomitsi 20. syyskuuta 1966 Salaman jumalanpilkasta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja langetti Otavan kustantajalle Kari Reenpäälle 2 000 markan sakkorangaistuksen. Kirjailija ja kustantamo menettivät rikoksen taloudellisen hyödyn valtiolle, samoin kuin kirjan myymättömät kappaleet, jotka määrättiin tuhottaviksi.

Hannu Salaman puolustusasianajaja Kullervo Kemppinen, joka oli Kokoomus-puolueen jäsen, piti tuomion kannalta ratkaisevana kirjettä, jonka Salama lähetti raastuvanoikeudelle jutun toiseen käsittelyyn. Kirjeessään Salama sanoi halunneensa romaanillaan ”pilkata ja loukata kansalaisten jumalakäsitystä ja uskonnollisia tunteita”. Presidentti Kekkonen kuitenkin armahti Salaman tuomion jälkeen.

Juhannustansseista otettiin uusintapainos 1990-luvulla ja siinä painoksessa on mukana Jumalanpilkka-tuomion aiheuttaneet kolme sivua. Nykyäänhän Jumalanpilkasta ei nousisi kohua, mutta epäilen, että jos joku erehtyisi pilkkaamaan Allahia tai Mohammedia, niin seuraukset voisivat olla pilkkaajalle ja vaikka koko Suomen kansalle dramaattiset.

Olen itse lukenut myös tuon sensuroimattoman version, mutta en nyt tähän hätään löydä netistä sensuroituja sivuja. Jumalanpilkkatuomion aiheuttivat juopuneen ja juhannusyönä rakkauselämässään pettyneen muurari Hiltusen uskonnollishenkiset pilasaarnat, joista ainakin yhdestä Pispalan asukkaat voisivat nostaa kunnianloukkausjutun. Tässä pilasaarnassa Vapahtajamme on liikenteessä Tampereen puolessa ja muistaakseni toteaa suurella äänellä, että "taidetaan olla Pispalassa, koska ikkunassa näkyy verinen p--se."

Tiktokista sentään löytyy yksi tuomioon johtaneista muurari Hiltusen pilasaarnoista: https://www.tiktok.com/@synkeaukko/video/7011021994619718917

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti