sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Enzio Sevon

Radiotoimittaja Markus Similä kertoo muistelmissaan, kuinka hän oli myös seuraamassa Cortinan kisoja. Hän vuokrasi paikallisen vossikan ajeluttamaan häntä reellä ihaillakseen vuoristokaupungin näkymiä. Kuinka ollakaan hän kauhukseen näki, että joku mies oli väsynyt lumihankeen. Koska oli kylmä, pelkäsi Similä jo pahinta.

Mutta kuinka ollakaan reessä mies virkosi ja selvisi, että kysymyksessä oli radion ruotsinkielisen toimituksen urheiluselostaja Enzio Sevon, joka ymmärsi vielä sentään sen verran maailmasta, että sairaalan sijasta hän vaati pääsyä radioselostamoon ja täytyihän siihen suostua.

Selostamossa mies terhistäytyi ja alkoi kuulijoiden mukaan kauniilla ja jäntevällä ruotsinkielellä suorassa lähetyksessä kertoilla päivän urheilutapahtumista. Selostuksen jälkeen mies oli
taas aivan vetämättömässä kunnossa.


Kun Similä ihmetteli asiain tilaa, neuvoi Sevon kollegaansa. "Nuori mies! Urheiluselostaja tarvitsee kolme asiaa. Ensiksi: hemmetin kovaa kuntoa! Toiseksi: teräksenlujaa rutiinia! Kolmanneksi: teräksenlujaa itseluottamusta!

Hyvän kaverinsa ja kollegansa Pekka Tiilikaisen tapaan Sevonkin toimi sota-aikana puolustusvoimien rintamareporttina ja tehtävä ei ollut vaaraton, koska molemmat miehet haavoittuivat rintamalla. Voi olla, että vaikka tuo sekä Tiilikaisen että Sevonin tolkuton viinan kanssa läträäminen saattaa monista tuntua huvittavalta asialta, niin taustalla voi kuitenkin olla sota-ajan posttraumaattisen stressireaktion lääkitseminen. Terapiaahan köyhällä valtiolla ei ollut heille tarjota.

Tässä lisätietoa Enzio Sevonista, jonka monet lähteet kertovat olleen todellinen aina ystävällinen herrasmies. https://fi.wikipedia.org/wiki/Enzio_Sev%C3%B3n

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti