torstai 26. lokakuuta 2023

Paavo ja Susi-Kalle

Olen tässä verestänyt vanhoja korviani ja kuunnellut Ylen arkistosta Paavo Noposen ohjelmia, joita sieltä löytyy kukkuramitoin. En yhtään ihmettele, että Aira Samulin oli ihastunut tähän sivistyneeseen ja miellyttävä-ääniseen herrasmieheen. Kyllä Noposen radio-ohjelmat ovat ihan toista luokkaa kuin nykyajan rääkyvä-äänisten paikallisradiotoimittajien, joiden rääkymistä joutuu esim. kaupassa käydessään pakkokuuntelemaan.

Paavo Noponen oli todellinen kaunopuhuja, joka lienee ollut hänen suvussaan vallan periytyvä ominaisuus, sillä hänen vaarinsa ja vaarin veli selvisivät köyhinä kerjäläispoikina 1860-luvun suurina nälkävuosina hengissä, koska vakavaraiset talolliset antoivat vähistäänkin näille kauniisti leipää pyytäville kerjäläispojille.

Nämä Noposen kerjäläispojat olivat kotoisin Rantasalmen Kolkontaipaleelta, joka on harvinaisen kolkko nimi kylälle. Paavon vaarin veli Alpo Noponen pääsi myöhemmin Sortavalan seminaariin ja hänestä tuli innokas kansanvalistusmies. Hänen kynästään ovat lähtöisin kauniit joululaulut Arkihuolesi kaikki heitä ja Kun maas on hanki.

Hiljentykää hyvät ihmiset kaiken kiireen keskellä lepuuttamaan hermojanne ja kuuntelemaan alla olevasta linkistä, kuinka Paavo ja Susi-Kalle sekä pari muuta rajamiestä ovat teerimetsällä Kuusamon erämaassa. Paavo hehkuttaa ohjelmassa jo kovasti sitä, miten Kalevi Oikarainen tulee menestymään tulevan vuoden 1966 Oslon mömmönhiihdoissa.

Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan Susi-Kalle voitti MM-kultaa 50 km:llä vasta seuraavissa kisoissa Tatralla, jossa Kiurun Akulla oli 40 km:n virkistäytymisasemalla sen verran kuumat mustikkamehut, että Kalle tuli viimeisen kympin vallan lentämällä. Juottoasemalla hän hiihti vielä yhtä matkaa minuutin perässään lähteneen Vedeninin kanssa, mutta jätti tätä loppumatkasta parilla minuutilla.

Juottoasemalta matkaan sännännyt Oikarainen ymmärsi lähteä sauvomaan oikeaan suuntaankin toisin kuin ainakin hyvän tarinan mukaan eräs toinen suurhiihtäjä, joka sai Kiurun Akulta ilmeisesti liian kuumaa mehua ja lähti hiihtämään takaisin päin. Akun mehut olivat sellaiset, että niillä sai ruumiitkin hiihtämään.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/eraretkella-susi-kallen-kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti