keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Samulin ja Noponen

Aikoinaan lukemani Aira Samulinin muistelmat ovat hyvin traagiset, mutta kyllä ne sisältävät myös aimo annoksen romantiikkaa, vaikkakin romantiikkaan liittyy myös tragikoomisia vivahteita.

Samulin paljastaa muistelmissaan minulle sen uuden tiedon, että kohu-urheiluselostaja Paavo Noponen on ollut kohutanssitaiteilija Aira Samulinin kaa sillee, kuten nykyajan nuoriso asian ilmaisee. Toisin sanoen Noponen ja Samulin ovat olleet suhteessa, kuten varttuneempi väki, esimerkiksi Pohjantähden Pantinkulman kylän yleinen nainen Leppäsen Aune, asian ilmaisisi.

Olin aiemmin luullut, että radioselostajakaverukset Pekka Tiilikainen ja Paavo Noponen olisivat istuneet selostuskopin ahtaudessa poikaparissa kahdestaan seuranaan korkeintaan pikkuhiljaa tyhjenevä kiikari, mutta näin ei läheskään aina ollut, koska Aira Samulin paljastaa olleensa siellä ahtaudessa monta kertaa poikien seurana.

Samulinin ja Noposen pitkä suhde päättyi 1972 eikä päättymisen pääsyynä ollut pelkästään Paavon mieltymys väkijuomiin, vaan suurena syynä oli myös miehen epäsiisteys. Samulinin mukaan Noponen oli perheen nuorimpana lapsena tottunut siihen, että muut siivosivat jäljet.

Ilmeisesti myöskään tosi miehinen mies Pekka Tiilikainen ei ollut kovin tarkka järjestyksen suhteen. Kerrankin kun taistelijapari Tiilikainen-Noponen heräsi selostusturneellaan Kuusamon hotellissa, Pekka katseli tovin ympärilleen ja epäili hotellihuoneessa tapetun hevosen.

Samulinin muistelmista opin senkin, että Paavo Noponen on hyvin romanttinen ihminen. Olen aina luullut, että Paavo olisi elämässään ihastunut ainoastaan Susi-Kalleen, mutta kyllä hän ihastui Airaankin. Niin rakastunut hän oli, että sanoi ihailunsa kohteelle kauneinta, mitä rakastunut mies voi armaalleen sanoa, eli että, "halutessaan tästä olisi tullut kiekonheiton maailmanmestari, koska tällä oli hyvä rytmitaju ja isot kädet". Tuo on varmasti yksi parhaista iskurepliikeistä.

Airan ja Paavon suhteen päättymisen jälkeen Airan elämään tuli eräs kohuvalotaiteilija. Paavo otti asian niin raskaasti, että haastoi nuoremman kilpakosijansa kaksintaisteluun, josta haasteesta tehtiin jopa ilmoitus poliisille, mutta poliisi painoi asian villaisella uskoakseni sen vuoksi, että Paavo oli selostuksissaan kehunut rajamiesten lisäksi myös poliiseja.

Urheiluihmisiä varmasti kiinnostaa, miten kaksintaistelussa olisi käynyt, mikäli se olisi toteutunut. Paavolla oli tietysti kokemus puolellaan, mutta ehkä 17 vuotta nuoremman vastustajan liikkuvuus olisi ollut parempi. Nuori kilpakosija oli kuitenkin ehtinyt jo kypsään 26 vuoden ikään, joten silloin 47-vuotiasta Aira Samulinia ei voinut syyttää pedofiliasta.

https://kirja.fi/products/soturi-ja-sunnuntailapsi-auringonpimennys-9789510330456?gclid=CjwKCAjw-eKpBhAbEiwAqFL0mj779bBTG7D-7mdvyzgLtXMC-tLka_2TVm2sXgF17OpphZ1JhzUBkxoCxIoQAvD_BwE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti