perjantai 20. lokakuuta 2023

Kuuluisin karjalainen

 

Eilen rouva oli kertomassa Suonenjoen karjalaisten tilaisuudessa aiheesta "karjalaisuus" ja olin asiasta kiinnostuneena tilaisuudessa kuokkavieraana. Rouvan alustuksen jälkeen karjalaisuudesta syntyi karjalaiseen tapaan vilkas ja eloisa keskustelu käsitellystä aiheesta eikä keskustelun aikana karjalaisuudesta löytynyt juurikaan pahaa sanottavaa, joka oikein ja ymmärrettävää onkin.
 
Itsekin puutuin tilaisuuden kulkuun ja tiedustelin uteliaisuuttani, ketä paikalla olevat pitävät maailman kuuluisimpana karjalaistaustaisena henkilönä. Maailman kuuluisimpana karjalaistaustaisena ihmisenä paikalla olevat pitivät lähes yksimielisesti Martti Ahtisaarta, joka ihan hyvä vastaus onkin.
 
Mutta itse rohkenin olla sitä mieltä, että maailman kuuluisin karjalainen henkilö ja samalla maailman inhotuin ihminen onkin entisen hyvän itäisen naapurin tyranni Vladimir Putin. Tämä mielipide ei saanut tilaisuudessa kuitenkaan laajaa kannatusta.
 
Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä muistaa, että kun Putin runsaat 20 vuotta sitten astui vaativaan tehtäväänsä, tunnettiin maamme mediassa ylpeyttä asian johdosta ja kerrottiin, että Putinin sekä isän että äidin puolen isovanhemmat ovat tverin karjalaisia ja että vielä hänen mummonsa olisi pagissut karjalaa. Savon Sanomat tiesi jopa paljastaa, että sukunimen Putin taustalla on tyypillinen savolainen sukunimi Pulkkinen. 
 
Minusta vahva todiste naapurin päämiehen karjalaisuudessa on myös hänen hämmästyttävä yhdennäköisyytensä rouvani uukuniemeläisen mummon sisaren kanssa. 1600-luvullahan Karjalasta muutti suuri joukko asukkaita vero- ja elintasopakolaisiksi Tveriin. Joukossa oli paljon myös Kuikka-nimisiä ihmisiä, joka sukunimi on tavallinen Uukuniemen suunnalla.
 
Jonkin verran hämmennystä tosin synnyttää, että virolainen suomalais-ugrilaisiin kansoihin perehtynyt tutkija Jaak Prozes kertoo kirjassaan Onko Putin vepsäläinen?, että todennäköisesti Vladimir Putin, onkin geeneiltään vepsäläinen. Näkemystään hän perustelee sillä, että Vepsä ja sen tärkein asutuskeskus Aunus ovat maantieteellisesti lähinnä Tverin Karjalaa.
 
Itse rohkenen väittää, että Viron poika ei paneutunut tutkimustyöhönsä riittävällä vakavuudella, koska epäilemääni Putinin uukuniemeläisyyttä vahvistaa myös se, että mies hankki itselleen käsittääkseni vaatimattoman kesämökin Lahdenpohjasta ihan Uukuniemen naapurista. 
 
Muuten Keijo Korhonen kertoi jossain kirjassaan juutalaisesta historioitsijasta, joka ihmetteli sitä, että miksi suomalaiset ovat aina niin innolla tapelleet venäläisiä vastaan. Hänen mukaansa suomalaisten olisi pitänyt antaa venäläisten valloittaa maan, koska parissa sukupolvessa suomalaiset olisivat kohonneet valtakunnan johtoon. Korhonen ei jostain syystä hyväksynyt esitettyä näkemystä.
 
Toisaalta jos Korhonen olisi tutkinut Venäjän historiaa laajemmin, olisi hän voinut todeta juutalaistutkijan olevan ihan oikeassa. Nythän sekä Venäjän poliittinen johtaja että hengellinen johtaja ovat suomensukuisia. Miljardööri patriarkka Kirill ei tosin ole uukuniemeläisiä kuten Putin, vaan mordvalainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti