maanantai 23. lokakuuta 2023

Lupaavia urheilijanuorukaisia

Olen monta kertaa harmitellut sitä, miten kirjat pilasivat lupaavan urheilijan urani. Olin jo lapsuudessani lupaava ammattilaisjalkapalloilija, koska opettaja-Ville lupasi markan jokaisesta tehdystä maalista, kun Kärkkäälän kansakoulu kohtasi Rieponlahden koulun syyskuussa 1967.

Voitimme 13-0 ja sain tekemistäni seitsemästä maalista seitsemän markkaa, joka oli iso raha siihen aikaan. Se on tähänastisen elämäni suurin saavutus ja harmittelen sitä, että en jatkanut urheiluharrastustani, koska minusta tuli kirjajuoppo.

Panu Rajalan muistelmista ilmenee, että myös hänen osaltaan kirjat katkaisivat lupaavan urheilijan uran. Lukion urheilupäivänä hän pyyhälsi 100 metriä 11,6 ja hyppäsi pituuttakin 6.10. Nuo tulokset todistavat, että hän oli syntymänopea, josta kovan harjoittelun myötä olisi voinut kehittyä Vode Hellstenin kaltainen Ruotsin kaataja.

Äskettäin kuolleen oikeustieteen professori Aulis Aarnion muistelmakirjasta Vastahankaan voi päätellä, että hän oli jopa Rajalaakin lahjakkaampi urheilijanuorukainen.
 
Itse asiassa hänellä oli nuorna miesnä ammattia valitessaan yhtenä mahdollisuutena urheilijan ammatti. Lahjat viittasivat myös siihen, että hänestä olisi voinut tulla hyvä tiedemies tai roisto. Itse hän katsoi, etteivät lahjat urheilussa riitä edes Suomen huipulle ja vaatturi-isän tiukan puhuttelun jälkeen hän kiikunkaakun-tilanteessa päätyi nuorisorikollisen uran sijasta juristiksi.
 
Mutta huimat ovat professori Aarnion urheiluennätykset. Pikajuoksussa 60 metriä 7.1., 100 metriä 11.3 ja vielä 41-vuotiaana 12.0. Tosin hän ei tainnut hallita edes piirikunnallisia kisoja suvereenisti, koska kuulantyöntäjät Matti Yrjölä ja Jarmo Kunnas olivat myös nopeita kuin mitkäkin. Pituutta mies leiskautti 658 ja mielestäni huikein tulos oli painonnostotyönnön 125 kiloa, joten syntymävahva oli tämä professori.
 
Häkellyttävää on sekin, että koripallo-ottelussa Tampereen Pyrintöä vastaan tämä Huutijärven Yrityksen mies heitti yksin 51 pistettä koko joukkueen 65:stä. On sekin suurempi saavutus, kuin minun ehkä joskus aiemminkin kertomani seitsemän maalia Kärkkäälän kansakoulun joukkueessa Rieponlahden vastaavaa yhdistelmää vastaan syyskuussa 1967.
https://www.siltalapublishing.fi/product/vastahankaan/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti