maanantai 9. lokakuuta 2023

70 neitsyttä

Tuo eilen alkanut Gazan gheton kapina muistuttaa Varsovan gheton kapinaa saksalaisia vastaan, koska osapuolten voimasuhteet ovat yhtä epätasaiset ja kapinan lopputuloskin on etukäteen yhtä selvä, ellei sitten tässä päädytä suursotaan, jossa Iran ja Saudi-Arabia rientävät Hamasin avuksi. Varsovan kapinassa Neuvostoliitto ei rientänyt puolalaisten avuksi enkä usko, että arabiveljet rientävät gazalaisten avuksi, koska Israelilla on ydinasemonopoli alueella.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että YK-kenraali Ensio Siilasvuo ihmetteli sitä, miten lempeää kansaa palestiinalaiset ovat ja oli sitä mieltä, että tilanne olisi paljon väkivaltaisempi, jos luonnostaan aggressiivisia kansoja, kuten esimerkiksi suomalaisia tai jugoslaaveja kohdeltaisiin samalla tavalla.

Hamas on nimetty terroristijärjestöksi ja sivistynyt maailma tuomitsee järjestön aloittaman kapinan, mutta kaikesta huolimatta kapinaa voi ymmärtää. Tällä hetkellä Gazan avovankilassa elää jo kolmatta sukupolvea 2,4 miljoonaa ihmistä 300 neliökilometrin aidatulla alueella eikä parempaa näytä ainakaan tässä elämässä olevan luvassa.

Toisaalta sikäläinen kansa on hyvin uskonnollismielistä ja heidän teologisen näkemyksensä mukaan pyhässä sodassa kuollutta marttyyriä odottaa paratiisissa muistaakseni 70 neitsyttä. Tosin eräs kristitty tutkija on sitä mieltä, että kyseessä on Koraanin käännösvirhe ja pyhässä sodassa kaatuneita marttyyrejä odottaakin paratiisissa 70 neitsyen sijasta 70 viinirypälettä.

Pahaa pelkään, että marttyyrejä tulee lähi päivinä syntymään paljon, koska Hamasia vastassa on Israelin armeija, jonka uskon olevan esimerkiksi Venäjän armeijaa tehokkaamman. Ilmeisesti myös Israelin menetykset tulevat olemaan totuttua suuremmat, koska esimerkiksi kuuden päivän sodassa kuoli vain 779 israelilaista ja Jom Kippur-sodassa, jossa Israel yllätettiin, maan menetykset olivat 2656 ihmistä. Arabimaiden tappiot olivat moninkertaiset, mutta nekään eivät olleet mitään verrattuna vajaan nelimiljoonaisen Suomen kansan menetyksiin viime sodissa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Jom_kippur_-sota

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti