sunnuntai 21. elokuuta 2022

Saatanan tunari

 Uukuniemen karun, mutta kauniin Paakasalmen hautausmaan koillisnurkasta löytyy vaikuttava oikeustieteen professori Veli Merikosken hauta. Suomen ulkoministerinäkin toimineella Merikoskella oli kesäasunto Uukuniemellä, jonne hän halusi tulla haudatuksi. Hautakivekseen hän oli ostanut erään paikkakuntalaisen isännän näyttävän porraskiven.

Veli Merikoski oli Uukuniemen esikaupunki Sortavalan poikia, koska hänen isänsä Kaarlo Merikoski toimi ennen sotia yli kolmekymmentä vuotta Sortavalan seminaarin opettajana ja Sortavalan kaupungin kansakoulujen tarkastajana, joten on ymmärrettävää, miksi hän viihtyi Uukuniemen seudulla.

Veli Merikoski oli aikanaan maamme johtava julkisoikeuden asiantuntija, jonka kirjoja minäkin aikoinani tentin. Parhaiten kansa kuitenkin muistaa hänet presidentti Kekkosen myllykirjeen johtavana saatanan tunarina. Tosin Kekkosen myllykirjeiden kirjaversiossa saatanan tunarit on sievistetty onnettomiksi tunareiksi.

Merikoski toimi iloisella 1970-luvulla maamme poliittisia virkanimityksiä arvostelleen virkamiesryhmän puuhamiehenä ja sen vuoksi Kekkonen häneen suivautui. Virkamiesryhmä epäili poliittisten virkanimitysten sitovan käytännössä virkamiehen suosimaan lähinnä oman puolueensa tavoitteita. He vaativat, että hallintoa rappeuttavasta suosintajärjestelmästä luovutaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti