sunnuntai 28. elokuuta 2022

Kuinka kaunis on rakkaani katsokaa

Vuosikausiin en ole katsellut lauantaisin telkkaria, koska olen katsomattakin tiennyt, että sen jälkeen, kun Uutisvuoto lopetettiin, lauantaisin ei telkkarista tule muuta kuin Elämäni biisiä tai Huutokauppakeisaria, jotka ovat minusta sellaisia hömppäohjelmia, joita kaltaiseni sivistynyt ihminen ei katsele. Niinpä luulen olevani ainut maassamme, joka ei ole koskaan katsonut Elämäni biisiä tai Huutokauppakeisaria jaksoakaan.

Eilen kuitenkin napsuttelin telkkaria löytääkseni vaikkapa urheilua, mutta kun sitä ei löytynyt, aloin joltain kanavalta katsomaan Arja Saijonmaan vaikuttavaa tai jopa järkyttävää esitystä, jota en edes minä tunneköyhä mies pystynyt kuivin silmin kuuntelemaan.

Saijonmaa esitti upeasti kreikkalaisen keskitysleiriltä hengissä selvinneen runoilijan Iakos Kampanellisin sanoittaman ja Mikis Theodorakisin säveltämän Korkeaveisun, joka tunnetaan myös nimellä Kuinka kaunis on rakkaani katsokaa. Runossa keskitysleiriltä hengissä selvinnyt mies kyselee Mauthausenin ja Dachaun keskitysleireiltä selvinneiltä neitosilta, olivatko he mahdollisesti nähneet leireillä myös hänen kauniin rakastettunsa, joka oli kaunis arjen askareissaankin pelkässä arkileningissään ja vain kampa hiuksissaan.

Korkeaveisu on tällä hetkellä Ukrainan sodan vuoksi taas ajankohtainen; tosin keskitysleirejä ei ole Eurooppaan tällä kertaa pystytetty, vaan nykyiset roisto-, terroristi- ja hylkiövaltio Venäjän pystyttämät leirit ovat nimeltään suodatusleirejä ja satelliittikuvat paljastavat, että leirien lähistölle on ilmaantunut hautoja. Eikä leirien pystyttäjien tunnuksena ole hakaristi, kuten natseilla oli, vaan pelkkä Z-kirjain. Tosin tiettävästi myös venäläisillä oli alun perin tarkoituksena käyttää tunnuksenaan hakaristiä, mutta sitten joku olikin varastanut toisen Z-kirjaimen.

Saijonmaan esityksen voi katsoa tästä linkistä kohdasta 13min 30 sek. eteenpäin ja myöntää täytyy, että kyseessä on Elämäni biisi-ohjelma https://areena.yle.fi/1-4666758 .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti