tiistai 9. elokuuta 2022

Johannes Karhapää

 Sikäli kannatti käydä Lapinlahden ikoninäyttelyssä, että opin taas uutta Suomen, isiemme maan, vaietusta historiasta. Kuvan Johannes Sonkajanrantalaista esittävän ikonin järkyttävää tarinaa ei yleisesti tunneta meidän suomalaisen valtaväestön parissa.

Alunperin kuvan Johannes oli sukunimeltään Karhapää ja hän toimi ennen sisällissotaa Itä-Suomessa kiertävänä ortodoksisena uskonnonopettajana. Keväällä 1918, jolloin Suomessa oli sairastuttu joukolla tappamispsykoosiin, myös Johannes Karhapää teloitettiin Joensuussa varmuuden vuoksi, koska häntä pidettiin epäilyttävänä tyyppinä, vaikkakaan punikiksi häntä ei voitu syyttää.

Johannes Karhapään tapaus ei kuitenkaan vaipunut unholaan, vaan 29. marraskuuta 2018 ekumeenisen patriarkaatin pyhä synodi julisti Johannes Karhapään kuuluvan ortodoksisen kirkon pyhien joukkoon nimellä Pyhä marttyyri ja tunnustaja Johannes Ilomantsilainen. Kanonisointia täsmennettiin toukokuussa 2019 niin, että Karhapään nimeksi tuli Johannes Sonkajanrantalainen.

Karhapään pyhien joukkoon liittämisen jumalanpalvelukset toimitettiin Sonkajanrannan Pyhän profeetta Hannan kirkossa 12.–13 heinäkuuta 2019.

Lisätietoa Johannes Karhapään vaiheista löytyy tästä linkistä https://fi.wikipedia.org/wiki/Johannes_Karhap%C3%A4%C3%A4


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti