torstai 11. elokuuta 2022

Riisa

Ikonitaiteesta en tosiaankaan, kuten olen ennenkin todennut, ymmärrä tuon taivaallista, mutta raha-asioista ymmärrän sitäkin enemmän, koska olen nuuka kuin piru. Tämän vuoksi Lapinlahden näyttelyn suosikki-ikoniksi valitsin Jumalan kuvan, jonka tekemisessä on pyritty säästämään kustannuksissa. Yleensähän ikonit ovat hämmästyttävän hintavia, koska esimerkiksi niitä suojaava riisa on monta kertaa tehty hopeasta.

Sen sijaan minun suosikissani kallis hopeinen riisa on korvattu halvahkolla tinapaperilla, jollaista saa vaikkapa Saludo-kahvipaketin pussista. Lisäksi suosikki-ikonissani on koristerekvasiitaksi ostettu uskoakseni Tiimarista paperikukkia, jotka lienevät kiinalaisvalmistetta. Mutta ihan vaikuttava Jumalan kuva on saatu syntymään myös korvikemateriaaleilla.

Kaikkitietävä Wikipedia kertoo ikoneihin liittyvästä riisasta, joka on muuten myös Kuopion ortodoksisen museon nimi, seuraavaa: "Riisa (ven. риза) on metallinen, usein hopeasta tehty ikonia peittävä ja suojaava, koristeellinen vaippa, suojalevy. Riisaa pidetään ikonin kuvan päällä. Se suojaa ikonia muun muassa tuohuksien tai lampukoiden savulta ja noelta sekä ihmisten koskettelulta. Riisassa on aukkoja, joista näkyy esimerkiksi ikoniin maalatun henkilön kasvot ja kädet ja muitakin yksityiskohtia."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti