keskiviikko 10. elokuuta 2022

Kahdeksanpäätyinen

 

Johannes Karhapään, eli Johannes Sonkajarantalaisen, surullista ampumistapausta miettiessäni ja häntä esittävää ikonia katsellessani pistää silmääni se, että hän puristaa kädessään vanhauskoisten kahdeksanpäätyistä ristiä. Sen lisäksi, että ortodoksisen kirkon suuren skisman aiheutti kiista siitä, tehdäänkö ristinmerkki kahdella vai kolmella sormella, niin myös oikeasta ristin mallista ei ole päästy yksimielisyyteen. Vanhauskoisten ristissä on kahdeksan päätyä, koska ristissä on myös pieni poikkipuu, joka valtakirkon käyttämästä rististä puuttuu.
 
Voi olla, että Johannes Karhapää lukeutui pieneen ja vainottuun vanhauskoisten vähemmistöön ja se saattoi vaikuttaa siihen, että hän joutui teloitusryhmän eteen, joka tarinan mukaan joutui ampumaan häntä kaksi kertaa ennen kuin henki pakeni ruumiista. Olisiko ollut niin, että osa pyöveleistä ampui ensimmäisellä kerralla tarkoituksella ohi, koska eivät hyväksyneet tuomiota?
 
Muuten myös Vasili Blohinin kaunista hautamuistomerkkiä Moskovassa koristaa jostain hämmästyttävästä syystä, jota voi vain arvailla, vanhauskoisten kahdeksanpäätyinen risti. Blohin oli neuvostoliittolainen kenraalimajuri, joka toimi NKVD:n pääteloittajana Stalinin vainojen ja toisen maailmansodan aikana. Hänen on arvioitu ampuneen omakätisesti 7 000 puolalaista sotavankia Katynin joukkomurhassa ja ehkä useita tuhansia muita Neuvostoliiton sisäisissä puhdistuksissa. Blohin on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan kaikkien aikojen tuotteliain pyöveli.
 
https://www.alamy.com/grave-of-soviet-general-vasily-blokhin-1895-1955-and-his-relatives-at-the-donskoye-cemetery-in-moscow-russia-vasily-blokhin-was-the-chief-executioner-of-the-nkvd-during-the-great-terror-he-obviously-personally-executed-russian-writer-isaac-babel-russian-theatre-director-vsevolod-meyerhold-soviet-military-commander-mikhail-tukhachevsky-and-many-others-image269321020.html?fbclid=IwAR0-I9HPpgif3F96EU0OTADAAgOl6A37IqzJzxj-pekf38bLU-2e4jf5vLI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti