sunnuntai 14. elokuuta 2022

Pettäjän tie

 Suonenjoen Kellarikallerian suomalaisen taiteenillassa teki minuun suuren myönteisen vaikutuksen eläkkeellä oleva entinen Kuopion kaupunginarkkitehti Leo Kosonen, joka esitti eräältä romaninaiselta oppimansa laulun puhtaalla mustalaistenorilla.

Rohkenin kysyä Kososelta, että onko mahdollista, että ainakin joku romani voisi loukkaantua siitä, että valkolaismies laulaa mustalaismiehen äänellä; asianhan voisi tulkita kulttuuriseksi omimiseksi. Voi olla, että esimerkiksi saamelaiset paheksuisivat sitä, jos lantalainen alkaa esiintyä joikaajana. Kososen mukaan hänen romaneilta saamansa palaute on ollut vain myönteistä.

Rohkenin esittää toivomuksen, että seuraavalla kerralla Kosonen esittäisi mustalaismiehen äänellä Pettäjän tien, jonka monikin romanilaulaja on levyttänyt. Yllätyksekseni huomasin internetistä, että Pettäjän tie ei ehkä sittenkään ole mustalaismusiikkia ainakaan korkeimman oikeuden mukaan. Wikipedia kertoo tapauksesta seuraavaa:

"Alun perin "Pettäjän tien" tekijäksi oli merkitty Pirkko Ahlgren, mutta syksyllä 1977 Korkein oikeus päätti laulun olevan jäljitelmä Erkki Laurokarin kappaleesta "Kohtalon kukka" ja näin ollen kappaleen tekijäksi Teostossa merkittiin Laurokari.

Maria Schulgin teki syksyllä 1967 Yleisradioon ohjelman Marraskuun liikkeestä. Schulgin ja ohjelman äänittäjä Matti Vehniäinen haastattelivat ja äänittivät Helsingin Hakaniemen sillan alla asuneita alkoholisteja, joiden joukossa oli myös Erkki Laurokari. Laurokari lauloi ohjelmaan oman kappaleensa ”Kohtalon kukka”. Aikoinaan vankilassa Sukevalla tuomiotaan kärsinyt Laurokari oli laulanut tuotantoaan vankitovereilleen ja sitä kautta kappale oli levinnyt romaniväestön keskuuteen. Automaalarina työskennellyt Taisto Ahlgren esitti kappaleen romanien työssäkäyntiä käsitelleessä TV-ohjelmassa helmikuussa 1968.

Vuonna 1970 Ahlgren levytti kappaleen Scandialle ja sen sovittajana toimi Jaakko Salo. Samana vuonna levytetty Fazerin julkaisema Eino Grönin versio oli merkitty Laurokarin nimiin. Vuonna 1977 Grön esitti televisiossa Lavatanssit-ohjelmassa englanninkielisen version. Vuoden 1977 oikeudenkäynnissä Schulginin äänite toimi todisteena ja Scandia määrättiin maksamaan korvauksia Laurokarin puolisolle."

Muuten internetin Suomi 24-keskustelupalstan mukaan Pettäjän tien tunnetuin levyttäjä Taisto Ahlgren olisi ollut kuuluisan entisen asianajaja Heikki Lampelan kasvatti-isä. Voi olla, että Lampelakin oli mukana jutun oikeuskäsittelyssä. Suonenjokelaisten hyvin muistama Iso-Valtti Balzar oli Lampelan vaari.

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan tunnelmaan sopivaa musiikkia: https://www.youtube.com/watch?v=ldKzVSmI4pM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti