tiistai 30. elokuuta 2022

Buchenwaldin hälytys

 

Elämäni Biisin juontaja Katja Ståhl kertoi, että viime ohjelmassa esitetty järkyttävän surullinen Korkeaveisu on kaunein holokaustista kertova laulu, mutta mielestäni toiseksi kaunein on Ukrainan juutalaisen moneen kertaan haavoittuneen sotainvalidin Aleksandr Sobolevin sanoittama Buchenwaldin hälytys. Buchenwaldin hälytys varoittaa ihmisiä tänäänkin ajankohtaisista asioista eli raunioista, keskitysleireistä ja ydinsodasta, vaikka ydinvoimaloiden räjäyttämisestä laulu ei varoitakaan. 
 
Wikipedian mukaan "runon kirjoittaja Aleksandr (Isaac) Vladimirovitš Sobolev (1915–1986) tunnetaan huonosti. Häntä koskevat tiedot ovat pääosin peräisin hänen leskeltään Tatjana Sobolevalta (1922–?), jotka tämä julkaisi Ogonjok -lehdessä vuonna 1996 Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Vuonna 2006 Tajiana Soboleva julkaisi edesmenneen miehensä elämäkerran An Honest Jew in Disgrace.
 
Aleksandr Sobolev syntyi köyhässä juutalaisperheessä Ukrainassa. Äitinsä kuoleman jälkeen hän muutti 1937 Moskovaan, missä hän isosiskonsa kanssa ja työskenteli putkimiehenä. Hän alkoi kirjoittaa ja sai töitä lehtimiehenä. Juutalaisuutensa takia hän kuitenkin menetti työnsä. Tämä sai hänet vaihtamaan juutalaisen etunimensä 'Isaac' venäläiseksi nimeksi 'Aleksandr'. Vuonna 1942 hänet värvättiin armeijaan, mistä hän vapautui 1944 useita kertoja haavoittuneena. Invaliditeetin tai juutalaisuutensa takia hän menetti jälleen työnsä, ja nautti sen jälkeen pientä eläkettä. Kun myös puoliso Tatjana Soboleva menetti työnsä vuonna 1954 Neuvostoliitossa vallinneen juutalaisvastaisuuden takia, perhe eli äärimmäisessä köyhyydessä.
 
Lesken mukaan Sobolev kuuli uutisen Buchenwaldin muistomerkistä radiossa. Häneen teki vaikutuksen sen kellotorni, joka oli pystytetty kansalaiskeräyksellä kootuilla varoilla. Sobolev kirjoitti runonsa kahdessa tunnissa. Hän tarjosi sitä Pravdaan, mutta lopulta se julkaistiin Trud -nimisessä lehdessä. Sobolev lähetti runonsa Vano Muradelille, joka sävelsi sen. Radio ei kuitenkaan huolinut sävellystä. Lopulta Komsomol-komitea kiinnostui siitä, ja laulu päätettiin esittää Maailman nuorisofestivaaleilla, mitä seurasi sen menestyksellinen ensiesitys Wienissä vuonna 1959."
 
Suomeksi Buchenwaldin hälytyksen on levyttänyt iloisella 70-luvulla Koiton Laulu, joka on helsinkiläisen raittiusyhdistys Koiton sekakuoro. Wikipedian mukaan "Raittiusyhdistys Koitto on vuonna 1883 perustettu helsinkiläinen raittiusyhdistys. Raittiusyhdistys Koitto perustettiin Axel August Granfeltin johdolla Kohtuuden ystävien ensimmäiseksi alaosastoksi. Nimeä Koitto ehdotti ylioppilas Kaarle Krohn. Alkuvuosina raittiusyhdistyksen aatteena oli uskonto ja suomalaismielinen isänmaallisuus. Jäsenmäärän kasvaessa yhdistyksestä tuli kuitenkin osa suomalaista työväenliikettä."
 
Hiljennymme kuuntelemaan sitä, miten kauniisti kommunistit laulavat, vaikka laulanevat ihan selvin päin.
https://www.youtube.com/watch?v=jpGEn0_8lpw

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti