perjantai 12. elokuuta 2022

Joutsenlaulu

 

Eittämättä nykyajan nuorison kovaääninen ns. rock:n roll-musiikki on jäänyt minulle hyvin vieraaksi taidemuodoksi ja niinpä esimerkiksi, kun teksti-tv:ssä oli uutinen, että Cheek lopettaa, luulin, että kyseessä on jokin lämminverihevonen. Myös raviurheilu on jäänyt minulle vieraaksi enkä ole koskaan vieraillut kaviouralla.
 
Työpaikan tyky-toimintaan liittyen olen kuitenkin joutunut olemaan yhdessä rock-konsertissa ja kyseessä oli jonkin Yö-yhtiön vierailu Kuopion musiikkikeskuksessa. Tunsin konsertissa oloni vaivautuneeksi tapahtuman ajan ja erityisesti silloin, kun Olli Lindholm, joka poistui pian tilaisuuden jälkeen kohtuuttoman nuorena tuonilmaisiin, esitti Jussi Hakulisen sanoittaman Rakkaus on lumivalkoinen kappaleen, joka minusta miehisestä miehestä tuntui suoraan pikkutyttöjen päiväkirjoista poimitulta runolta.
 
Pari päivää sitten Jussi Hakulinenkin poistui kohtuuttoman nuorena tuonilmaisiin ja sen uutisen yhteydessä törmäsin mainintaan Joutsenlaulusta, jolla kansanperinteessä tarkoitetaan sitä, että joutsen laulaa kauneiten kuolinhetkellään. Hakulinen oli 19-vuotiaana lukiolaisena sanoittanut oman Joutsenlaulunsa äidinkielenopettajansa esittelemän samannimisen Otto Mannisen runon ja 80-vuotiaan leskeksi jääneen tätinsä elämäntarinan innoittamana.
 
Kuuntelin netistä tuon Hakulisen sanoittaman, säveltämän ja esittämän kappaleen ja mykistyin. Joudun sanomaan saman asian, jonka Kuopion sotilaspiirin komentaja kenraalimajuri Kääriäinen sanoi kuultuaan Silvo Sokan rakettilennosta Kuopiosta Suonenjoelle, eli sanon, että tämän 19-vuotiaan nuorenmiehen on oltava nero. Itsekin voitte sen asian todeta tästä:
 
https://www.youtube.com/watch?v=K38Za5Q6N4s

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti