lauantai 6. elokuuta 2022

K-P Kyrö heittolajien lajivastaavaksi

Kerrassaan mahottoman jännää on seurata suomalaisten yleisurheilijoiden esityksiä silloin, kun ulkomaalaiset kanssakilpailijat eivät ole niitä häiritsemässä. Eilinenkin Kalevan kisojen miesten kuulantyönnön finaali oli huikea jännitysnäytelmä.

Kuulantyöntäjäksi hoikahko Timo Kööpikkä hallitsi kisaa selvästi viimeiselle kierrokselle asti. Viimeisellä työnnöllään kuulantyöntäjäksikin vantterahko Eero Ahola paransi huimasti aiempaa tulostaan ja siirtyi kisan johtoon tuloksella 18.06. Kilpailun viimeisenä työntäjänä Timo Kööpikkä vastasi hyvin ja pitkällisen mittailun tuloksena todettiin hänen hävinneen mestaruuden vain sentillä.

Kilpailua seuratessa jännitin myös sitä, että jääkö voittotulos alle 18 metrin. Viimeksi niin tapahtui vuoden 1965 Jyväskylässä pidetyissä Kalevan kisoissa, jolloin Matti Yrjölä voitti tuloksella 17,85. Ilahduttavaa oli kuitenkin lopuksi todeta, että maamme kuulantyönnöntaso on kuitenkin parantunut pikkuisen 57 vuodessa. Ilahduttavaa ei kuitenkaan ole se, että tällä hetkellä maamme huiput häviävät maailman huipuille viitisen metriä.

Itse olin paikanpäällä seuraamassa vuoden 2000 Kalevan kisoja Lahdessa, jolloin Suomi oli maailman johtava kuulantyöntömaa Pohjois-Amerikan Yhdysvaltojen ohella. Loppukilpailussa oli peräti kahdeksan yli 20 metrin miestä, ja niinpä lopulta mestaruuden voittaneella Arsi Harjulla oli täysi työ selvitä kisan kolmelle viimeiselle kierrokselle. Hän kuitenkin selvisi ja selvisi sitten myös Sydneyn olympialaisiin, jossa kullan voittaminen olikin Harjulle helpompaa kuin Suomen mestaruuden voittaminen aiemmin kesällä.

Tällä hetkellä Suomen taso sekä kuulantyönnössä että kiekonheitossa on surkea. Kiekon karsinnassakin vain kolme miestä ylitti 50 metrin haamurajan, kun taas naapurimaissamme huiput hätyyttelevät 70 metrin haamurajaa. Olen vahvasti sitä mieltä, että kuulantyönnön ja kiekonheiton taso saadaan Suomessa nopeasti maailmantasolle vaikkapa siten, että entinen Hiihtoliiton päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö palkataan kiireesti kuulantyönnön ja kiekonheiton lajivastaavaksi.