perjantai 15. joulukuuta 2023

Wenzel

 

Minusta antiikkikauppias Wenzel Hagelstamin muistelmat on yksi hauskimmista lukemistani kirjoista. Minä, joka olen raskas- ja jopa synkkämielisyyteen taipuvainen savolaistosikko, vallan ihmettelen kauhiasti, miten hilpeän ja ongelmattoman elämän pystyy ruotsinkielinen mies tässä pahassa maailmassa viettämään. 
 
Samaa muuten ihmetteli myös aivotutkija Markku T. Hyyppä, joka on äitinsä puolelta Suonenjoen Rieponlahden Kukkosia ja Könösiä, ja joka päätyi kirjassaan Elinvoimaa yhteisöstä siihen lopputulemaan, että ruotsinkielinen mies elää keskimäärin kuusivuotta kauemmin kuin suomenkielinen, koska on lapsenomaisen hyväntuulinen ja kovasti sosiaalinen sekä itseensä luottava.
 
Ja sellainenhan se Wenzel Hagelstamkin vaikuttaa olevan. Sellaiset ruotsinkieliset ihmiset ovat pidettyjä yli kielirajojen ja menestyvät esimerkiksi tv:n lauantai-iltojen viihdeohjelmissa ja jopa politiikassa, jonka seikan tulemme tulevissa presidentinvaaleissa näkemään.
 
Liike-elämässäkin hyväntuuliset ruotsinkieliset menestyvät ja sen seikan todistaa myös Wenzel Hagelstam, joka on maamme tunnetuin antiikki- ja taidekauppias, vaikka on peruskoulutukseltaan ymmärtääkseni hitsari; ainakin hän muistelmissaan kertoo opiskelleensa Ruotsissa ilta-ammattikoulussa tuohon vaativaan ammattiin, jossa maksettiinkin paremmin kuin virkamiesammateissa.
 
Ruotsinkieliset ovat myös hyvin liberaaleja arvoiltaan. Kun esimerkiksi Wenzel Hagelstamin rouvan parisuhteessa elävät ystävättäret kärsivät ymmärrettävästä syystä lapsettomuuden vaivasta, sovittiin ystävättärien kesken, että he voivat lainata Wenzeliä, joka ratkaisikin lapsettomuusongelman eikä siinä pitkään nokka tuhissut. Eikä Wenzel pitänyt tilannetta mitenkään kiusallisena, vaan korostaa kirjassaan, että ratkaisu tyydytti kaikkia osapuolia.
 
Hagelstam on myös viimeisen päälle herrasmies. Hän ei pahaa sanaa mainitse esimerkiksi taidekauppias Jouni Rannasta, joka puolestaan omassa kirjassaan kertoo taidekauppiaiden, jollainen myös Wenzel Hagelstam on, olevan yleensä suuria huijareita, jotka ostavat ravimiehiltä ja junapelureilta väärennettyjä tauluja pilahinnalla ja myyvät ne sitten hirmuisella voitolla eteenpäin ja jos käry käy, vetoavat vilpittömään mieleensä.
 
Aina tuo vilpitön mieli ei taidekauppiasta pelasta. Erästä maamme johtavista taidekauppiaista sai petoksista todella kovan tuomion, mutta ei hän sitä sitten joutunut kuitenkaan kärsimään, koska ampui itsensä ennen vankilaan joutumistaan.
 
https://www.wsoy.fi/kirja/wenzel-hagelstam/wenzel-hagelstam-antiikkikauppiaan-muistelmat/9789510478875?fbclid=IwAR3Zl3f_LSSk83Heu0AMvrJiBK19whYsp1U62qrwlqdewyR1fuULOA9dUPo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti