torstai 21. joulukuuta 2023

Raja-aita

 

Eilen Yle paljasti sivuillaan satelliittikuvien todistavan sen yllättävän asian, että Venäjän puolella koko maamme itärajan pituudelta kulkee piikkilanka-aita. Tarkkoja yksityiskohtia tuosta aidasta ei pystytty kertomaan. Mutta olenhan siellä ollut minäkin ja pystyn kertomaan sen miltä aita reilut kymmenen vuotta sitten näytti Uukuniemen korkeudella rajan takana.

Kun neuvostovalta romahti, pelkäsi moni uukuniemeläinen kunnan perinteistä elämänmuotoa häiritsevien kuluku-ukkojen lisääntyvän. Internetistä löytämäni kuva kertoo, miksi kuluku-ukot eivät lisääntyneet neuvostovallan romahdettua; nähtäväksi jää, lisääntyvätkö kuluku-ukot ensi kesänä.
Kolmisen metriä korkea aita on ihan paksua piikkilankaa ja se saattaa olla sähköistetty, joten kyllä sen pitäisi normaalille ihmiselle kertoa, ettei tästä saisi luvatta yli mennä. 
 
Epäilen kuitenkin, ettei kylmän sodan aikana rakennettu raja-aita ole yhtä pitävä koko 1343 kilometrin matkalta, koska kuitenkin maamme sukurutsasta kärsivät susi- ja karhukannat saavat koko ajan tarvitsemaansa täydennystä itärajan takaa. Luulen, että tuo kuvan aita kyllä pysäyttää hirvet ja suurpedot.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti