maanantai 4. joulukuuta 2023

Ikiliikkuja

Sikäli erikoista, että vaikka savolainen vallankumousjohtaja Ville Vainio vangittiin talvella 1918, niin häntä ei lopulta asetettu syytteeseen mistään, vaan päästettiin vapaaksi elokuun puolivälissä. Vainio oli liiketoimissaan ystävystynyt nimekkäiden porvarien kanssa, jotka antoivat hänestä puoltavia lausuntoja valtiorikosoikeudelle.

Sen sijaan 1920 luvulla hän joutui kiven sisään kahteenkin kertaan. Ensiksi hän sai puoli vuotta istuttavaa vuonna 1921 vappupuheestaan, jossa hän mm. paljasti porvariston parissa liikkuessaan näkemiään seksuaalisia perversioita, mutta jostain syystä oikeus katsoi kuitenkin kyseessä olleen valtiopetoksen valmistelun.

Pari vuotta myöhemmin hän sai 2v 2kk vankeutta, jonka syynä oli jälleen valtiopetoksen valmistelu ja hän joutui istumaan rangaistuksensa Tammisaaren pakkotyölaitoksessa. Siellä mies pyysi, että hän voisi omistautua pelkästään ikiliikkujan kehittämiseen, jossa asiassa hän jo mukamas olikin pitkällä.

Pyyntöön suhtauduttiin myönteisesti ja Vainio sijoitettiin metalliverstaaseen, jossa oli projektinjohtajan käytettävissä monenlaista ammattimiestä. Ja hyvä ikiliikkujahan verstaassa valmistuikin; jos nyt jotain vikaa laitteesta hakemalla haetaan, niin eihän se kuitenkaan ikuisesti toiminut.

Kuitenkin, jos maahamme vaikkapa Kuopioon tai tiedekeskus Heurekaan, joskus perustetaan ikiliikkujamuseo, on Ville Vainion aihion oltava kunniapaikalla lasivitriinissä. Teemu Keskisarja kertoi, ettei hän Vainion henkilöhistoriaa tutkiessaan löytänyt ikiliikkuja-aihiota, mutta sen piirustukset hän muisteli jossain arkistossa nähneensä.

Arvo Poika Tuominen on muistaakseni kirjassaan Maan alla ja päällä kertonut paljonkin Ville Vainiosta. Kirja on ihan lukemisen arvoinen ja sen kansikin on vaikuttava: https://www.goodreads.com/book/show/43187125-maan-alla-ja-p-ll

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti