keskiviikko 13. joulukuuta 2023

Vilpitön mieli

Kuvataide on minua kiehtonut suuresti sen jälkeen, kun jäin kansakoulussa laiskanläksylle vaahteranlehden piirustamisesta. Niinpä luin suuren innoituksen vallassa taidekauppias Jouni Rannan muistelmat, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Marko Erolan kanssa. Muistelmateoksen nimi on Vilpitön mieli - eli miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta.

Mutta vaikka entisen koripalloilijan ja uhkapelurin Rannan maamme täyteen myymä taide oli väärennettyä, niin siitä huolimatta se oli korkealaatuista ja ainakin minusta uudet väärennetyt taulut ovat jopa alkuperäisiä parempia, koska yleensä niistä puuttuvat kärpäsen kakat ja muut vauriot.

Tosin hitsari-maalari Veli Seppä, jota itse arvostan Suomen 1900-luvun taitavimpana taiteilijana, jostain syystä hieman turmeli töitään viskomalla hammasharjalla niille kahvin taroja ja pitämällä niitä pitkään tupakan savussa. Näin hän sai noin tuhatkertaistettua taiteensa arvon.

Wikipedia kertoo tästä hitsari-maalarista seuraavaa: "Seppä väärensi vuosikymmenten mittaan taidekauppiaiden tilauksesta satoja teoksia, muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen, Reidar Särestöniemen, Helene Schjerfbeckin, Hugo Simbergin, Ellen Thesleffin ja Maria Wiikin töitä.

Vuonna 2011 Sepän väärennös Fernand Légerin maalauksesta Le cirque myytiin 2,2 miljoonalla eurolla. Saman taiteilijan Composition murale Sepän väärentämänä myytiin Bukowskin huutokaupassa Bukowskin omistajalle 440 000 eurolla.[4][3] Schjerfbeckiä Seppä väärensi ainakin 1990-luvun alusta alkaen. Helsinkiläinen keräilijä maksoi vuonna 2008 Sepän väärentämästä Schjerfbeckin Markkinaomenasta 350 000 euroa. Samalle keräilijälle oli myyty muitakin Sepän väärennöksiä."

Huimat rahat siis liikkuvat taidekaupassa, jota Vilpittömän mielen mukaan pyörittävät varsinkin entiset uhkapelurit ja ravimiehet sekä lisäksi entinen savolaisupseeri, joka ei ole ainakaan lähisukua saman nimiselle suurhiihtäjälle. Taidekauppoja tehdessään tämä upseeri antoi eräänlaisen takuun tavaransa aitoudesta ja lupasi ampua itsensä, mikäli kyseessä olisi väärennös.

Itsekin olen joskus jututtanut erästä savolaista ravimiestä, joka myyskenteli huoltoasemalla auton takakontista Schjerfbeckejä ja vakuutti niitä tarvittaessa löytyvän lisää kellarin verkkokomerosta. Minusta hän vaikutti hyvin rehelliseltä ihmiseltä.

Jos jostakusta maailmanmeno on kohtuuttoman kamala, niin suosittelen tämän kirjan lukemista: https://www.finlandiakirja.fi/fi/jouni-ranta-vilpiton-mieli-417fdb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti