torstai 14. joulukuuta 2023

Taiteen apinointi

Täyttä selvyyttä ei ole siitä, miten paljon hitsari-maalari Veli Seppä ehti tekemään väärennettyä taidetta. Jouni Rannan mukaan Seppä oli ainakin äärimmäisen nopea taiteen tuottaja. Kun Ranta esimerkiksi tuli kerran ostamaan häneltä lähes aitoa Helene Schjerfbeckin maalausta, niin Seppä pyysi asiakasta istumaan ja juomaan kupposen kahvia, jonka nauttimisen aikana hän maalasi lähes aidon Schjerfbeckin työn.

Veli Sepän tuotannon määrää hankaloittaa myös se, että hänen taulunsa ovat erittäin korkeatasoisia. Niinpä maailman parhaana Fernand Légerin tuotannon asiantuntijana pidetty ranskalainen Irena Hansma pitää Légerin öljyvärityötä Composition murale aitona, vaikka Seppä myönsi sen maalanneensa ja ilmeisesti hänen ehdolliseen vankeustuomionsa sisältää myös tuon väärennöksen.

Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä huomioida se, ettei Irene Hansma erehtynyt yhtä paljoa kuin saksalaisen Moritzburgin taidemuseonjohtaja Katja Schneider. Jouni Rannan kirjan mukaan Schneiderille nimittäin vietiin tunnistettavaksi taulu, jonka oli maalannut paikallisen eläintarhan simpanssi. Schneider oli sitä mieltä, että taulun oli maalannut Guggenheim-palkittu Ernst Wilhelm Nay. Kun totuus paljastui tämä taiteen tohtori totesikin, että tarkemmin ajatellen työ näyttikin hieman kiirehdityltä.

Mutta osataan Ruotsissakin, mikäli Rannan kirjaa on uskominen ja miksi ei olisi. Ranta kertoo, että göteborgilainen paikallislehti kokosi näyttelyn apinan maalauksista ja narrasi töiden olevan avangardisti Pierre Brassaun. Taidekriitikot ylistivät näyttelyä ja eräskin kirjoitti, että "Brassau maalaa voimakkain vedoin, mutta selkeän päämäärätietoisesti. Hänen siveltimensä vedot tekevät pilkuntarkkoja kaarroksia. Hän on taiteilija, joka tekee työtään balettitanssijan herkkyydellä."

Eläinmaailman taiteijoihin voi tutustua tästä linkistä: http://toistenhistoria.blogspot.com/2013/01/maalaava-apina-ja-muita-taiteilijoita.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti