keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Mausoleumi Leninin

Toisenkin selkäkeikkanaurun jouduin päästämään Simo Rantalaisen muistelmia lukiessani, vaikka tiedänkin, että Telluksen tilanne on katastrofaalinen ja vaikka senkin tiedän, ettei itseään edistyksellisenä ihmisenä pitävän henkilön tulisi Simo Rantalaisen, joka lievästikin sanottuna vaikuttaa arvokonservatiivilta, muistelmiin pitkällä kepilläkään koskea.

Ylioppilaaksi tulonsa jälkeen Rantalainen toimi rakennusalalla jonkinlaisena sekatyömiehenä, jollaista ammattia ei taida enää olla, vaikka se oli lapsuudessani maamme yleisin ammatti. Moskovaakin Rantalainen oli rakentamassa ja kielimiehenä hän oppi myös puhumaan sujuvasti venäjää, joka onkin hyvin kaunis kieli, vaikka neuvostovastaiset tahot pitävätkin sitä vain molotuksena.

Rantalainen pääsi vierailemaan myös Leninin mausoleumilla, jossa säilytetään tämän vallankumousjohtajan balsamoitua kalmoa. Tosin sellaistakin mielipidettä esiintyy, että kyseessä ei ole itse Lenin vaan häntä esittävä vahanukke.

Leninin arkkua vartioi kaksi kivikasvoista sotilasta, joiden kivikasvoisuutta sujuvaa venäjää puhuva Rantalainen testasi kysymällä ystävällisesti: " Dobry din. Kak pazivajete y kaku vaztarovja tavarish", joka suomeksi tarkoittaa: "Hyvää päivää ´, kuinka voitte ja kuinka terveytenne laita, toveri". Mutta ei kivikasvoisen vartijan ilme värähtänytkään eikä hän ryhtynyt rupattelemaan vierailijan kanssa.

Rantalaisen mukaan Lenin kuoli kypsässä 53 vuoden iässä kuppaan, mutta moni kapitalistinenkin tiedemies on asiasta toista mieltä, kuten Ilta-Sanomatkin tässä jutussaan kertoo:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000500943.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti