sunnuntai 24. joulukuuta 2023

Evakkokieltäytyjät

 

Antti Järven Tieto-Finlandian voittaneessa kirjassa Minne katosi Antti Järvi? epäillään, että suomalaisia jäi talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle enemmän, kuin virallisen historian kirjoituksen tuntemat 60 kpl, koska Lahdenpohjassakin jäi parikymmentä ihmistä nousematta evakkorekeen.
 
Toisaalta kovin suurta merkitystä ei liene sillä asialla, oliko jääneitä 60 vai ehkä jopa 160, koska evakoita oli kuitenkin noin 400.000. Evakuoinnista kieltäytyneitä oli enimmilläänkin promillen kolmasosa luovutetun alueen väestöstä.
 
Yllättävä tieto Antti Järven kirjassa oli se, että hän epäilee, että sotapoliisit ampuivat yhden kirjassa nimeltä mainitun miehen, joka ei suostunut lähtemään evakkoon. Itse epäilen, että jos ampuminen todella tapahtui, taustalla saattoivat olla muutkin syyt kuin evakuoinnista kieltäytyminen.
 
Voi hyvinkin olla, että talvisodan jälkeisessä sekavassa tilanteessa osapuolilla hermot olivat kireällä ja helposti sellaisessa tilanteessa saattaa tapahtua vaikkapa erilaista haistattelua, joka voi johtaa ikävään lopputulokseen, koska aseita on käytössä.
 
Esimerkiksi eräs suomalainen suurhiihtäjä, joka toimi luutnantin arvoisena kurikomppanian päällikkönä, ampui suurhyökkäyksen kaaoksessa rintamalla häntä epäsotilaallisesti puhutelleen ja hänen toistamaansa käskyä vastustaneen sotamiehen. Suurhiihtäjä sai teostaan rangaistuksen, mutta myöhemmin hänet armahdettiin yleisessä armahduksessa.
 
Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että talvisodan jälkeen moni johtava suomalainen poliitikko oli sitä mieltä, ettei karjalaisia pitäisi ollenkaan evakuoida, koska köyhällä Suomen valtiolla ei olisi ollut kykyä heistä huolehtia. Paasikivi ja Rytikin taisivat olla tuolla kannalla.
 
Olen monta kertaa käynyt Lahdenpohjassa ja harmittaa, että minä, vanha mäkihypyn ystävä en ole käynyt tutustumassa Lahdenpohjan hyppyrimäkeen. Huomasin nimittäin SA-kuva-arkiston kuvan, jossa tyypillinen suomalainen lotta Ellen Kiuru harrastaa ilmavalvontaa Lahdenpohjan hyppyrimäen tornissa. Kaunis on tämän kuvan näkymä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti