sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Borat

Omenapuut ovat alun perin kasvaneet Kazakstanin alueella ja niinpä siellä vielä nytkin on omenapuumetsiköitä, joissa suurimmat puut ovat 30-metrisiä. Olen pitkään haaveillut, että pääsisin tutustumaan noihin luonnonvaraisiin puihin. Luulen, että ne menestyisivät myös Suomessa, koska Kazakstan on vaativa paikka yrittää elää.
 
Mutta luulen, että en tule Kazakstanin viisumia koskaan saamaan tämän kirjoituksen jälkeen. Nimittäin eilen tuli joltain taivaskanavalta maailmankuulu Borat-elokuva, joka sai minut päästämään monta selkäkeikkanaurua, vaikka en ole rasisti ja vaikka maailmantilanne on kauhea.
 
Borat-elokuva kertoo kazakstanilaisesta Borat-nimisestä toimittajasta, joka tulee Amerikan ihmemaahan tutustumaan sen ihmeisiin ja joutuu kulttuurieroista johtuen moniin kommelluksiin. Vaikka en ole rasisti, niin minuakin huvitti tämä arojen kasvatti, joka ei osannut käyttää vesivessaa. Samaan ongelmaan muuten törmäsivät myös sodan jälkeen Viipuriin siirretyt ukrainalaiset maalaiset.
 
Myös seurustelukulttuurin erot aiheuttivat Boratille ongelmia. Kun hän esimerkiksi rakastuu Pamela Hyytiäiseen ja yrittää tunkea häntä säkkiin ottaakseen tämän kazakstanilaisen perinteen mukaisesti vaimokseen, saa hän yllättäen väkivaltaiset turvamiehet kimppuunsa.
 
Tuo Pamela Hyytiäinen muuten tunnetaan maailmalla paremmin Pamela Anderssonina, mutta kyllä hän sukujuuriltaan on Keski-Suomen Hyytiäisiä, niin hän itse on kertonut, ja uskoakseni Pamela on Saarijärven Pullistuksen tyttöjä, koska hänen kuuluisa sukulaisensa keihäänheittäjä Hyytiäis-Topi oli Saarijärven miehiä.
 
Borat-elokuvan lopussa soi upea Kazakstanin kansallishymnin ivamukaelma, jossa ihan suomalaiseen tapaan luetellaan maan saavutuksia tilastojen valossa. Esimerkiksi maa on maailman suurin kalsiumin tuottaja ja maan ilotytöt ovat maailman toiseksi sukupuolitautivapaimpia heti Turkmenistanin jälkeen. Ihastusta ja kademieltä meissä suomalaisissa herättää myös se, että Kazakstanista löytyy 30 metriä pitkä ja kuusi metriä leveä uima-allas, jonka suodatinjärjestelmä on niin tehokas, että se puhdistaa 80 % altaan ihmisulosteista. 
 
Niin hupaisaa kuin se onkin, niin Kazakstan loukkaantui kovasti Singaporelle, kun siellä järjestetyissä ammunnan Aasian mestaruuskisojen voittajalle soitettiinkin palkinnonjaon yhteydessä Borat-elokuvan kansallishymnin ivamukaelma, jota nyt hiljennymme kuuntelemaan. Borat-filmi on muuten jostain syystä kielletty Kazakstanissa. 
 

 https://www.youtube.com/watch?v=oN93qvhoqUk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti