tiistai 5. joulukuuta 2023

Jumalan vihreät laitumet

Merkittävän savolaisen yhteiskunnallisen vaikuttajan Ville Vainion, alk. Karjunen, vaiheita tutkiessani olen entistäkin vakuuttuneempi siitä, että vaikkapa Sirpa Kähkösen olisi tehtävä hänestä kirja ja että Väinölänniemelle olisi saatava Villen näköispatsas.

Villestä tuli 1920-luvulla niin huomattava poliitikko, että porvarien keskuudessa pohdittiin, että hänelle myönnetään valtioneuvoksen arvonimi ja sosialidemokraatit olivat taas sen kannalla, että Kyösti Kallion johtamaa porvarihallitusta tulisi alkaa kutsumaan Ville Vainion hallitukseksi.

Asian taustalla on se, että talvella 1923 Kyösti Kallion porvarihallitus oli kaatua vasemmiston esittämässä epäluottamusäänestyksessä, jossa eduskunnan äänet menivät tasan, mutta arvalla hallitus pysyi pystyssä. Hallitus olisi kaatunut, jos Ville Vainio olisi äänestänyt sitä vastaan, mutta niin ei tapahtunut, koska juuri äänestyksen edellä Vainio ilmoitti puhemiehelle sairastuneensa äkillisesti ja poistui kokouksesta.

Tosiasiassa Vainio ei sairastunut, vaan hän poistui eduskunnasta juopottelemaan. Ja mikä pahinta hänen väitettiin poistuneen juopottelemaan vastavallankumouksellisten voimien kanssa. Tämän asian varmaankin tiesi paljastaa Suomen Sosialidemokraatin pakinoitsija Sasu Punanen, joka luultavasti itsekin oli juopottelemassa Villen kanssa.

Nimimerkki Sasu Punanen oli oikeasti kuopiolainen Yrjö Räisänen, joka oli Vainion hyvä kaveri, vaikka pilkkasikin jatkuvasti kommunisteja pakinoissaan. Mutta eiväthän miehet riitele, vaikka asiat riitelisivätkin.

Ville Vainio joutui tapauksen johdosta eduskuntaryhmänsä puhutteluun, jossa hän vain totesi, että "Mitä työ siinä vaahtootte, kyllä työ minusta piäsette". Vainio luopuikin valtakunnan politiikasta ja keskittyi sen jälkeen harrastamaan idänkauppaa, joka liikemiehelle sopiikin hyvin, mutta hän alkoi harrastamaan myös hengellisiä asioita, joka oli yllättävä ratkaisu.

Teemu Keskisarja tiesi näet kertoa, että Ville Vainio perusti uskonnonvastaisen pilalehden nimeltään Jumalan vihreät laitumet. Googletin tuota lehteä, mutta ei sitä ainakaan digilehtiarkistosta löytynyt. Sen sijaan googletus paljasti, että 1930 -luvulla on merikassa ilmestynyt tuon niminen näytelmä.

Suomessa näytelmää ei nähty, koska se kiellettiin meillä IKL:n vaatimuksesta Jumalaa pilkkavana, koska näytelmässä annettiin ymmärtää Jumalan olevan vanha mustaihoinen mies, jollaista siihen aikaan nimitettiin n...keriksi. Myös tuon näytelmän pohjalta tehty elokuva Vihreät laitumet kiellettiin Suomessa ja sen esittäminen sallittiin vasta sodan jälkeen. Mielelläni tämän elokuvan näkisin. https://fi.wikipedia.org/wiki/Vihre%C3%A4t_laitumet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti